Vad leter svenskarna efter hos sina partners? Vi har hela listan.
Vad leter svenskarna efter hos sina partners? Vi har hela listan. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX

Lantis vill ha het partner

Pensionärskvinnor är giriga och män mellan 30-49 år är ytliga, åtminstone om man får tro E-Kontakt.se som har kartlagt vad svenskarna kollar efter på dejten.


Hela undersökningen här!
  • Ekonomi tycks vara viktigare för män i åldergruppen upp till 29 och mycket mindre prioriterat av kvinnor i samma åldersgrupp.
  • Bland kvinnor över 65 är den tilltänkta partnerns ekonomi klart viktigare än hos andra grupper.
  • 17 % av svenska folket tror att dejtingsajter är bästa platsen att finna en hjärtevän.
  • Män i åldersgruppen 30-49 är mest ytliga, nästan tre gånger mer intresserade av bra utseende hos en potentiell partner än kvinnor i samma ålder.
  • De mest utseendefixerade bor i Småland, Öland och Gotland.
  • Hela 27 % av befolkningen mellan 50 och 64 år tror att dejtingsajter är bästa stället att hitta kärleken.
  • Smålänningarna och öbor är inte särskilt roliga av sig. Endast 16 % anser att humor är en viktig ingrediens hos en partner medan 22 % av de tillfrågade i Göteborgsområdet vill ha en humoristisk partner.
  • Rika personer har störst chans att hitta kärleken i östra mellansverige. 4 % av östsvenskarna tycker att god ekonomi är den viktigaste egenskapen hos en ny partner
  • Sydsvenskarna anser att ärlighet är A och O i ett förhållande, 28 % angav det som viktigaste egenskapen i ett förhållande medan bara 17 % av de som bor i norra mellansverige sa samma sak.
  • Social kompetens är viktigt för norrlänningarna, 9 % säger att har du inte social kompetens är du inte intressant som partner. I sydsverige lägger man ingen större vikt vid den förmågan, här tycker bara 3 % att det är en viktig egenskap.
  • Är du spontan? Flytta till södra Sverige, här uppskattas spontanitet som egenskap hos en ny partner av 6 % medan Göteborgarna tycker den egenskapen är helt onödig. Inte ens 1 % av Göteborgarna anser det vara en viktig egenskap hos ny partner.
  • Landsortsbor är mer intresserade av att drömpartnern ska se bra ut än stadsborna. Självständighet efterfrågas däremot inte.

Källa: Sifo

Ett nytt år har börjat och för många börjar jakten efter en livspartner på nytt.

Opinionsinstitutet Sifo har på uppdrag av dejtingsajten E-Kontakt.se undersökt vad svenskar söker i en partner.

Undersökningen visar bland annat att ärlighet och humor är det svenskar rankar som viktigast när det kommer till att hitta en livskamrat. Ungefär 20 procent uppger att de egenskaperna är de viktigaste.

En rik partner är inte alls någonting svenska folket letar efter. Endast två procent uppger att det är någonting de letar efter. Men bland kvinnor över 65 år är det väldigt viktigt att partnern har det gott ställt.

Ytlighet präglar inte svenska förhållanden. Färre än fem procent uppger att ett vackert yttre är en egenskap som de värdesätter högt.

Men det är inte säkert att svenskarna är helt ärliga.

– Endast fyra procent uppger att utseendet är viktigt. Samtidigt så ser vi att de som lägger upp ett foto på sig själva hos oss får 15 gånger så många svar som dem som inte har det så helt utan betydelse är det nog inte trots allt, säger Karin Boo, kärlekscoach på E-kontakt.se, i ett pressmeddelande.

De enda som verkar tala klarspråk är lantsortsborna som står för att de faktiskt sätter utseende högt upp på kravlistan över sin framtida partner.

Läs hela undersökningen i rutan till höger!

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.