Kraven.
1 av 4
Kraven. - Foto: Uniteforwomen.se
Årets mönster.
2 av 4
Årets mönster. - Foto: Rfsu.se
Under förra årets marsch.
3 av 4
Under förra årets marsch. - Foto: Rfsu.se
Mammaambassadörerna.
4 av 4
Mammaambassadörerna. - Foto: Rfsu.se

Marschera för minskad dödlighet bland mödrar

RFSU arrangerar en barnvagnsmarsch. Vem som helst får gå med för att demonstrera mot mödradödligheten i världen. Den vanligaste dödsorsaken bland unga kvinnor.


Barnvagnsmarschen i Stockholm den 8 mars

När: Samling klockan 11.30 tisdag 8 mars. Barnvagnsskydd, designat av Stina Wirsén delas ut till deltagarna. Start cirka klockan 12.

Var: Norrmalmstorg i Stockholm. Här hälsar Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare, välkommen. RFSU:s mammaambassadör Sissela Kyle håller tal och säger till när det är dags att börja gå.

Hur: Norrmalmstorg – HamngatanSveavägenKungsgatanBiblioteksgatan – Norrmalmstorg.

Slutmål: Norrmalmstorg cirka klockan 13. Åsa Regnér samtalar med RFSU:s mammaambassadörer Sissela Kyle, Karin Alfredsson och Kattis Ahlström om mödradödligheten i världen. EU-minister Birgitta Ohlsson tar emot RFSU:s krav.

I Sverige är det mycket ovanligt att en kvinna avlider som ett resultat av att hon blivit gravid men varje dag dör 1 000 kvinnor i världen på grund av bristande mödravård, komplikationer vid förlossningen och osäkra aborter.

Detta är den vanligaste dödsorsaken för unga kvinnor mellan 16 och 19 år.

I Afganistan riskerar en av elva kvinnor att drabbas under sin livstid. Nuförtiden riskerar endast en svensk av 11 400 att drabbas men det var inte länge sedan det såg helt annorlunda ut även hos oss här i Sverige.

Barnvagnsmarschen

För andra året i rad arrangerar RFSU på tisdagen den 8 mars en barnvagnsmarsch på flera platser i landet. Vem som helst får gå med och stödja kravet på fortsatta insatser för att minska mödradödligheten i världen.

En mängd kända personer stödjer kampanjen Unite for women och bland mammaambassadörerna återfinns namn som Alexandra Pascalidou, Sissela Kyle och Karin Alfredsson.

Katrin Zytomierska är en av de många som stödjer kampanjen:

– I morgon anordnar RFSU en marsch för att bekämpa mödrardödligheten i världen. Man ska marschera med det här skyddet på sin vagn. Jag skulle självklart ha gått med men nu ser jag att jag dubbelbokat och det andra alternativet kostar mig för mycket att boka av så jag bidrar så här istället. Ner med er till Kunsträdgården imorgon klockan 11. Marschera för kvinnor i världen som behöver ert stöd. Jag har på det här skyddet på vagnen hela dagen i dag, skriver Katrin i sin blogg.

Bakgrunden

"År 2000 skapade FN millenniemålen och beslutade att minska fattigdomen med 50 procent till år 2015. Delmål nummer fem – att minska mödradödligheten med 75 procent – kommer att misslyckas om politikerna inte fokuserar på frågan.

En minskning från över 500 000 dödsfall per år 1990, till 358 000 2008, visar att insatser ger resultat, men det måste gå dubbelt så fort.1 Genom kampanjen Unite for Women kräver RFSU att politikerna tar ansvar för vad de lovat." skriver RFSU.se.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!