Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svårt att få orgasm? Så mycket påverkar storleken på din klitta

- 20/11/2016, 21:00 -
Kan klitoris storlek påverka orgasmen?

Kan klitoris storlek påverka orgasmen?

Pixabay/Faksimil

Om du har svårt att nå klimax kan det bero på storleken på din klitoris, säger experten.

En av sju kvinnor har någon gång övervägt att ändra utseendet på sin vagina med intimkirurgi, enligt American Congress of Obstetricians and Gynecologists.

Och precis som blygdläpparna kan vara smala, breda, hänga, små, stora och vara ojämna kan storleken variera.

Men hur stor roll spelar det egentligen, för kvinnans orgasm?

Det är nämligen stimulering av klitoris som står för orgasmen hos 90 procent av kvinnorna, enligt läkaren och författaren Rachel Carlton Abrams.

– Få kvinnor kan få orgasm av enbart penetration. Vi tror att den fortfarande är ansvarig för vaginala orgasmer. Forskning visar att kvinnor som har klitoris närmare vaginan (ungefär en halv centimeter) har lättare att få vaginal orgasm, säger Abrams till Cosmopolitan.

Det handlar alltså till stor del om var klitoris sitter.

Enligt en studie från 2014 finns det dessutom samband med större klitoris och mer frekventa orgasmer.

Forskarna scannade bäckenområdet på 30 kvinnor, varav 10 sällan eller aldrig uppnådde orgasm. De då att kvinnor som hade problem att nå klimax hade en mindre klitoris som var placerad cirka 5-6 millimeter längre bort från slidan än de som kom oftare.


Enligt Abrams är det dock svårt att utesluta att det handlar helt om storlek och placering – eftersom man inte vet hur ofta kvinnorna hade sex.

Det är nämligen så att om man har sex ofta kan man få högre en halt testosteron vilket ökar störleken på klitoris.

Men eftersom en del föds naturligt med högre halter av testosteron, och därmed har en större klitoris, är det svårt att veta om det är just sex som ökar storleken på den.

På samma sätt är det nämligen så att kvinnor med lägre halter av testosteron, vilket sjunker med åren, har en mindre klitoris. Med åldern så minskar dessutom sexlusten naturligt.

Orgasmen börjar i huvudet

Men enligt Sienna Sinclair, certifierad coach inom kärlek, sex och förhållanden, är det inte klitoris storlek som leder till orgasm. Orgasmen börjar i huvudet menar hon.

– Många kvinnor upplever inte orgasm, vilket inte beror på storleken på deras klitoris, utan för att de inte kan låta sig själva öppnas upp för njutningen. De tänker för mycket, från allt om hur de ser ut nakna och luktar där nere, till barn, arbete, husarbete och så vidare, säger hon till Cosmopolitan.

Om du tror att storleken på din klitoris hindrar dig från att njuta kan du öka hormonnivåerna, enligt Abrams. Detta genom att försöka koppla bort stress, träna regelbundet för att öka endorfiner och onanera – varje dag.

Det kommer nämligen göra det lättare för dig att få orgasm, skriver Cosmopolitan.

Läs även om att vaginan krymper och sex andra saker du borde veta om den och varför så många kvinnor fejkar orgasm.

Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.

Har du fått en orgasm?