Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jag blöder men får ingen hjälp!

- 23/06/2010, 17:23 -

"Det senaste halvåret har jag haft återkommande blödningar. De uppkom strax efter att jag börjat träffa min kille. Ibland är de små men ibland är de rätt rikliga. Jag gick till gynekologen för att kolla upp det men de kunde inte ge mig något svar..."

Hej Hanna!

Jag vänder mig till dig för att jag inte lyckats få hjälp någonstans och jag lärt mig så mycket av dig genom åren, tack för rolig och lärorik läsning!

Det senaste halvåret har jag haft återkommande blödningar. De uppkom strax efter att jag börjat träffa min kille. Ibland är de små men ibland är de rätt rikliga. Jag gick till gynekologen för att kolla upp det men de kunde inte ge mig något svar. De kollade för klamydia, skrapade på livmodertappen (usch vad jag hatar det!) och det var inte mens eller ägglossning heller. När jag ringde läkarvårdsupplysningen så trodde de bara att det var mellanblödningar och hos gynekologen också. Min gynekolog sa att jag inte hade ägglossning men att det kanske var något sånt ”ändå”. Men låter inte det konstigt? Hur kan jag nästan alltid ha blödningar på grund av någon ägglossning konstant?

KRAM,

Linda

 

Hej Linda!

Tack så mycket, vad rart av dig!

Bra att du gått och kollat upp hos en gynekolog innan du skrev frågan. Du gjorde helt rätt i att gå dit först. Blödningar kan bero på cellförändringar, klamydia, missfall, mens, ägglossning och en massa därtill. Alla de här sakerna kan gynekologer kolla upp, så det är bra att det är undanstökat.

Du säger att du har haft blödningar sedan du träffade en kille. Det här låter för mig som att du har känsliga slemhinnor i underlivet. Känsliga slemhinnor kan orsaka både små och stora blödningar, och det är inget som syns på ett blodprov eller dylikt, däremot så kan gynekologen se om dina slemhinnor är irriterade. Det är dock inte alltid lätt att se.

Har man känsliga slemhinnor så börjar man blöda av sex rätt enkelt. Känsliga slemhinnor kan vara en del av dig, men det kan också vara en produkt av olika behandlingar och hur man tvättar sitt kön.

När du träffade din kille, skaffade du P-piller då? P-piller kan göra dina slemhinnor känsligare. Om så är fallet så råder jag dig till att boka en ny tid, förklara din problematik, att du blödit sedan du träffade en kille och funderar på om blödningarna kan vara på grund av känsliga slemhinnor och din nya P-piller.

Känsliga slemhinnor kan också vara en produkt av svampbehandling.

Ett av de vanligaste skällen till varför slemhinnorna blir extra känsliga är däremot att man använder för mycket tvål när man tvättar underlivet. Det torkar ut slemhinnorna, och därför blir de mer lättirriterade och det kan resultera i exempelvis blödningar. Om man fortfarande vill tvätta könet med tvål så rekommenderar jag Apotekets underlivstvål Intim. Den använder jag, och jag tycker att den är skitbra!

Men det här är inte givet, men jag tycker att du ska försöka boka en ny tid och prata och prata om P-piller (om du tar några) och olika sätt att hantera känsliga slemhinnor. En bra gynekolog kan nog ge dig en miljard andra bra tips!

Men! Kom ihåg, har man uppretade slemhinnor så ska man ta det lugnt med sexet. Man vill inte utsätta ett irriterat område för mer irritation. Ta det lugnt med sexet, gör det minsta lilla ont så undvik det, ha bara sex när du är riktigt våt. Prata med din kille om det här, och han kommer ha full förståelse för det! Han vill ju inte heller att du ska blöda eller ha det ont, så kan ni ta det lite lugnare, försöka hantera problemet och kanske få ett längre och lyxigare förspel på kuppen!