Måndag 17 Jan
Stockholm

Hjälp, min dotter vill bli modell!

LÄSARFRÅGA. Vad gör man som förälder om ens 14-åriga dotter med ätstörningar vill bli modell?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Hej Hanna och tack för en bra site!

Jag har en fråga som inte rör sex, utan ideal och ätstörningar. Men självkännedom och störda ideal relaterar väl ändå till hela livet? Jag försöker i vilket fall. Jo, det är så att jag har en dotter på 14 år som just blivit ”scoutad” av en modellagentur. Jag vet att det är en seriös agentur och har pratat med dem så att det inte är något fuffens och min dotter vill gärna gå ditt och provfota. Min dotter är en söt tjej men jag är rädd att hon tampas med en del ätstörningar. Sedan något år tillbaks började hon umgås med en äldre tjej (som nu är 18 år) som jobbar på samma agentur (det är så de hittat min dotter) som inte har sunda ätvanor alls och det har smittat av sig på min dotter. Hon vill så gärna vara modell och vara snygg och se bra ut i den här tjejens ögon.

Jag vill inte att min dotter ska gå dit. Jag är orolig för vad som skulle hända oavsett om hon kommer med eller inte. Om hon inte blir antagen är jag rädd att hon ska börja hacka ner på sitt utseende, kommer hon med är jag rädd för vad som ska hända. Min dotter växer just nu och jag har själv jobbat så pass mycket inom magasinsbranschen att jag vet hur det ser ut för modeller och framförallt de som är yngre som växer som får höra om hur deras växande höfter är fel och hur de måste banta ner varenda kurva som dyker upp. Jag har talat om det med min man och berättat hur vår dotter äter men han verkar tyvärr inte inse vilket allvar det är utan tycker att lite komplex hör tonåren till.

Men du Hanna som är så kunnig inom det här och en så bra förebild, vad tycker du att jag ska göra? Kan jag bestämma det här år min dotter? Är jag överbeskyddande som min man tycker? Jag är så orolig för min dotter och känner mig helt maktlös.

Tack,
M

 

Hej M, och tack!

Jag är helt inne på din linje i det här. Att börja i modellbranschen tidigt är inget jag rekommenderar, och i ärlighetens namn anser jag att det är förjäkligt att så unga människor blir värvade. Din dotter är 14, hon har inte ens börjat gymnasiet, hon växer, hon har inte råd att hamna i en situation där hon måste banta hela tiden. Hon måste låta sin kropp och framförallt sin hjärna växa. Majoriteten av de tjejer jag känner som började modella så ungt och som fortsatte göra det är, tyvärr, väldigt ätstörda. Inte alla, men de flesta, och det har inte varit kul att se. Nu när vi är äldre så är det så uppenbart hur ätstörningarna tärt ner dem, och på 24-25 så är de i slutet av sin karriär och har inte haft ork att skaffa sig annan ordentlig utbildning eller arbetslivserfarenhet. Det gör ont i hjärtat.

Men oavsett vad så kan man inte förbjuda sina barn att göra allt. Jag tycker i alla fall att ni kan förbjuda henne att göra det nu och säga att hon får vänta tills hon går i gymnasiet i alla fall så att hon hinner växa mer först, och undertiden är det bara att hoppas att hon hittar annat värt kämpa för så att hon inte hamnar i bantningsträsket om hon skulle välja att söka till modellbranschen senare. Att bli modell på bekostnad av sin hjärna och ork är inte värt det.

Jag har inte barn själv, men ja, jag skulle ha blivit pissförbannad om jag vore hon. Det blir nog en hel del skällsord, bråk, hennes äldre tjejkompis som verkar se er dotter som en slags protegé kommer att hålla med henne om att ni är svin som inte respekterar henne. Det kommer bli en jobbig tid, otvivelaktigt, men jag tror ändå att det skulle vara för det bästa.

Till dess att vi i Sverige börjar titta på modellbranschen och faktiskt ser vilken misshandel unga människor utsätter sig för, hur det förstör, så måste föräldrarna gå in. Personligen anser jag att det rör sig om barnmisshandel att sätta så unga människor i en sån situation, men hittills verkar inte riktigt resten av Sverige hålla med. Men stå på dig, jag tycker att du gör rätt i förbud. Det kommer förhoppningsvis hon göra senare med. Vad gäller din man så är det nog dags att han öppnar ögonen och lär sig skilja på tonårskomplex och självskadebeteende.

Kram, och lycka till!

Hanna

Kommentera
Kopiera länk
Dela