- Foto: Hanna Fridén

Jag vågar inte testa mig!

LÄSARFRÅGA. Vågar man verkligen testa sig, tänk om det visar sig vara positivt och man måste berätta för alla man legat med? Lugn nu, det där är en myt, det måste du inte! Såhär går ett besök hos barnmorskan till.


Hej Hanna! Jag är en tjej på 20 år som levt ganska utsvävande sexuellt de senaste åren, med flera olika partners. Nu till saken, jag vet att det verkligen borde vara på sin plats att testa sig för könssjukdomar och annat otrevligt efter allt detta, men varje gång jag ska boka en tid så händer det aldrig att jag lyfter telefonen. Detta för att jag är livrädd för att vara tvungen att skicka "klamydiabrev" till personer jag legat med. Jag har nämligen ingen som helst kontakt med de allra flesta av dessa, några minns jag namnet på, men många inte ens det. Hur ska det då gå till? Hur går en undersökningsprocedur egentligen till?
/A

 

Hej!

”Klamydiabreven” är det sista du behöver oroa dig för med tanke på att det inte är något du behöver göra. När du testar dig för könssjukdomar så får du först prata med en barnmorska om hur ditt sexliv ser ut, hur många partners du har haft och de kommer prata om preventivmedel och risker.

Därefter får du en lapp där du ska skriva upp vilka du har haft sex med under en viss tidsperiod. Gärna med telefonnummer, gatunummer och så vidare om du har det.

Sedan får du göra testen. Det tar ett tar ett tag innan du får resultatet. Om du visar positivt på någon könssjukdom så kommer du att få ett telefonsamtal och bli återkallad för att få eventuell behandling och för att bekräfta den här listan. Om du kan så är det bra att skaffa så mycket kontaktuppgifter som möjligt till personerna du haft sex med, speciellt om provet visar sig vara positivt, men du måste inte skicka ut några brev till folk, du måste inte ringa någon, allt sånt sköter vården åt dig. Du kommer att vara anonym så ingen du kan ha smittat eller som kan ha gett dig en könssjukdom kommer att få reda på att du är smittad. Om du vill att någon ska veta eller berätta för någon själv så är det helt upp till dig, men vården hänger inte ut dig och kräver inte att du ska göra något som röjer dig.

Att testa sig för könssjukdomar är väldigt odramatiskt och något som fler bör göra. Många är tyvärr rädda för det just på grund av att folk tror att de måste ringa runt själva. Men det måste du inte. Du är 100% anonym tills du väljer att gå fram till någon själv och säga: ”FÖRLÅT FÖR KLAMMEN!”

Gå och testa dig nu, jag lovar att det är skitskönt att få det gjort och att det inte alls är så läskigt som du tänker dig att det kan vara!

Lycka till och kram,
Hanna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!