- Foto: Michael Brannäs/SCANPIX

Jag är för blyg!

LÄSARFRÅAGA. Jag är en tjej på 19 år med ADHD som varit väldigt isolerad hela mitt liv. Nu vill jag ut och prova världen, men jag är så blyg! Hur gör jag?


”Jag är 19 årig tjej som har ADHD, detta har gjort att jag för att klara av tonåren gick in i rollen som den "duktiga och ordentliga tjejen" och höll mig undan att träffa människor. Nu är jag som sagt 19 år och sitter som okysst och ett blankt blad. Jag är som jag själv ser det först nu redo för allt det som andra gjorde i tonåren, förhållanden, strul, ONS, men min brist på erfarenhet gör mig extremt blyg. Finns det något sätt att tackla det?”

 

Tricket med att bota blyghet är att bli en smula sinnessjuk.

Hurdå?

Vem är du i ditt huvud? På riktigt? Du är väl inte så blyg där inne när allt kommer omkring? Du har bländande konversationer, lever ett spännande liv, är fantastisk, strålande, kul och kan babbla på som sjutton. Det är du! Du är också den osäkra, självmobbande typen som är rädd att saker ska gå illa, men den delen kan vi packa åt sidan för närvarande.

Tricket med blyghet är att ta fram den där oblyga sidan hos sig själv till 100% Det är inte bara en del av dig, det ÄR du. Om du så måste leka att du är huvudkaraktären i en film eller står på scen för att få fram henne – Skitsamma, gör det! Du kommer väl klanta dig lite, men det gör alla. Det är lugnt.

Gör det till en show! Gör fantasin till verklighet, vänd ut och in på ditt sinne och packa osäkerheten från verkligheten in i en mörk liten ask. Ute är samma sak som det du har där inne!

Men ibland kan det vara svårt att gå igenom en så stor förändring runt människor som känner dig som en annan människa. Man fastnar lätt i mönster, din omgivning är bekväm med att de kan dig, de kommer ifrågasätta en utveckling. Inte nödvändigtvis medvetet, men det finns där. Så testa lite ny mark, skaffa nya polare som verkar spännande. På internet, ute på stan, vad som helst. Nya band är ofta A och O för en stor personlighetsförändring.

Men om man måste ha nya kontakter för att sluta vara blyg, och man måste sluta vara blyg för att få nya kontakter, ja, då känns det ju lite knepigt. Men det går, man får leta.

Men som sagt. En smula sinnessjuka och nya vägar.

Lycka till, jag känner igen mig jättemycket. Jag önskar att jag kunde ge ett bättre svar. Vi är alla så väldigt olika vad gäller den här saken. Jag hoppas att några av våra läsare som själva haft problem med att vara blyga vill dela med sig av sina egna bästa tips, för jag är säker på att många av er bär på historier som kan gynna både frågeställaren och andra läsare som undrar om samma sak.

Kram och lycka till!

Hanna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!