Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kan inte äta hormoner

- 19/07/2010, 21:30 -

Darron Cummings / Scanpix

LÄSARFRÅGA. Hur får jag min kille att förstå att jag verkligen inte kan äta hormoner?

Hej Hanna, och tack för en fin site!

Alltså, det här är väl på sätt och vis en kondomfråga men ändå inte. Det handlar om preventivmedel i varje fall. Jag har jättedålig erfarenhet av P-piller, minipiller och spiral. Ja, allt i hormonväg jag provat har helt enkelt varit väldigt dåligt för mig. Jag har blivit deprimerad, gått upp i vikt, blivit finnig… You name it. Varenda bieffekt man kan få.

Så jag vill inte äta P-piller vilket innebär att jag och min kille använder oss av kondom och säkra perioder. Det är det enda vi kan göra. Men min kille stör sig på det. Kondomen tolereras men ogillas och det är mest avbrutet samlag, och vi både blir ju oroliga, så är det, så han tjatar om att jag borde ta något preventivmedel och jag tjatar om att vi kan använda kondom med. Han tycker att det verkar mer praktiskt och billigare med P-piller. Jag har försökt förklara men han verkar inte fatta och tjatar på att jag säkert bara inte provat rätt sorter.

Så är det kanske, men jag vill fortfarande inte. Jag vill inte gå igenom en sån där helvetesperiod igen. Det är nog nu! Jag har testat hur många sorter som helst och varenda gång har varit skit och pina. Jag vet inte, hur får jag honom att fatta hur jobbigt det är?

 

Hej fina, och tack!

Jag känner igen problematiken. Mitt bästa tips är att ni går på preventivmedelsrådgivning tillsammans. Förklara dina tidigare problem för barnmorskan, så kan hon förklara för honom vad som händer så att han förstår hur svårt det faktiskt kan vara. Barnmorskan kommer troligtvis anse att ni bör använda kondom med tanke på din historia.

Det är kanske inte jordens enklaste att föreslå preventivmedelsrådgivning tillsammans med killen. Jag har gjort det här själv vid flera tillfällen och ingen av dem har varit särskilt positivt inställda, men de har fan fått följa med ändå! Även om det bara är en person som käkar piller, eller om man är två som delar kondomansvar, så är sex något som rör båda, och så även de eventuella konsekvenserna och skydden man använder för att slippa dem. Alltså känns det inte mer än vettigt att båda blir medvetna om hur de fungerar, risker och allt möjligt därtill.

Så ta med honom på preventivmedelsrådgivning. Det är gratis. Inte bara om ni är under tjugotre. Upp till tjugotre är det ungdomsmottagningen som gäller, över tjugotre är det Sesam eller andra alternativ. Ring vårdupplysningen för att hitta vart ni ska gå, men fråga efter en barnmorska, inte en gynekolog.

Lycka till, och kram!

Hanna