Fredag 30 Jul
Stockholm

Vågar jag sluta raka benen?

LÄSARFRÅGA. Marianne är trött på att ständigt och jämt behöva raka benen och känna ångest för varje tillstymmelse till stubb, men vågar hon sluta? Hur kommer människor reagera?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Hej Hanna!

Jag är en tjej som inte vill raka benen längre. Det tar tid, är omständigt, jag får utslag och det är dyrt med alla jävla rakhyvlar. Mensskydden är nog jobbigt att behöva pröjsa för… inte mindre att raka hela sin jäkla kropp varannan eller var tredje dag! För att inte nämna ångesten man känner när man glömt och hur självmedveten man blir… Jag hade tänkt försöka låta bli att raka och se om man kan öva bort det där. En gång i tiden var jag nämligen en sån där tjej som hade sjuka lager med smink i ansiktet. En sån där spackelbrud som folk fint brukar beskriva oss som. Jag hade komplex för varenda liten prick i ansiktet och sminkade alltid alltid alltid tills jag bestämde mig för att bryta HELT och fick en mer sund inställning till min hy och smink även om det inte direkt gick över en dag eller en vecka. Nu vill jag göra samma sak med rakningen inte så att jag kommer vara superanti rakning och göra ett statement av det utan snarare att jag kommer göra som med sminket: ibland när jag känner för det vid olika tillfällen, men aldrig mer.

Men jag tycker att det här känns läskigare än att sluta med sminket. Jag är orolig för vad folk kommer tänka och framförallt hur killar kommer att reagera. Jag vet att du inte just rakar benen och jag undrade om du kunde berätta om hur folk ställer sig till det?

Kram, och tack för hjälpen!

Marianne

 

Hej Marianne!

Helt rätt inställning, Marianne. Man ska bara göra saker för att man vill, inte för att man känner sig tvungen på grund av idealtryck eller komplex! Och helt rätt att bryta helt en period så att man får en mer avslappnad inställning till både smink och rakning.

Enda sättet att få reda på om man gör något för sin egen skull är att inte göra det en period, och kolla av sedan, när man blir van, om man verkligen känner cravings för det. I ärlighetens namn tror jag att det skulle vara en god lektion för de allra flesta människor att bryta något de gör som tillhör normen, för att sedan upptäcka om de gillar det på riktigt eller inte.

Men till din fråga. I min erfarenhet så märker folk inte ens om du inte rakar benen! Då är jag ändå blek och mörkhårig, så mina strån är tydliga, om än glesa. Jag tror att folk inbillar sig att de bryr sig mycket mer om det där än vad de egentligen gör. Att de tycker att hår är oattraktivt i teorin, men i praktiken är det en helt annan femma. Jag vet inte hur många killar jag dejtat som jag innan hört dem säga att de har problem med kroppsbehåring men sedan så betyder det inte ett skit när det kommer till kritan! Inte ett skit.

Jag rakar inte benen, eller jo, det händer i perioder. Kanske 1-2 gånger om året kan jag få för mig att testa, men det blir aldrig långvarigt. Ingen kille jag någonsin dejtat har ens märkt någon förändring från mina ben med hår till mina hårlösa ben. Ingen alls! Jag har fått påpeka det för dem! Och då har de sagt jaha, där ser man, nä, det har jag inte märkt. Så säger de att det inte spelar någon roll ändå, för då har de ju själva lärt sig att det inte spelar någon roll.

Inte för att de ens märkt att jag haft hår på benen innan heller. Det har jag också fått påpeka för dem, faktiskt. För när det kommer till kritan så är det inget som folk egentligen tänker på om de inte kollar nära och är ute efter att just titta på det viset. Och när de gör det, ja, jag har då aldrig varit med om att jag blivit dissad av en kille för det. Däremot så har motsatsen skett, det vill säga att flera killar jag träffat har gillat det för att det är avslappnat istället för att tvunget fixera vid varenda hårstrå.

Men det finns en sak som folk gör som kan vara riktigt irriterande. Om folk vet om att du inte rakar benen (som folk gör om mig) så är det en hel del människor som kan bli provocerade av principen av att du inte rakar benen. De börjar gnälla och säga att man vill vara en provokativ feminist som inte har något bättre för sig än att gå runt och göra tvärtemot vad andra gör, att det är löjligt, onödigt och så vidare. Och så får man bli van vid frågan: ”Varför rakar du inte benen?”

Till det finns det givetvis bara ett svar: ”Därför, varför skulle jag?” och tjatar de om hävdelsebehov och hur provokativt det är att inte raka benen, då kan man alltid sucka och säga: ”Nej, det är bara du som tycker att det är provokativt, tagga, låt mig göra vad jag vill.”

För du ska faktiskt få göra vad du vill. Och vet du! Några av de snyggaste tjejerna jag känner rakar inte heller benen, så du är knappast ensam heller!

Kram, släng den där hyveln!

Hanna

Kommentera
Kopiera länk
Dela