Alla killar vill inte se ut så här.
1 av 3
Alla killar vill inte se ut så här. - Foto: Sxc.hu
Det är inte alltid lätt att älska sig själv.
2 av 3
Det är inte alltid lätt att älska sig själv. - Foto: Sxc.hu
Se dig själv i spegeln.
3 av 3
Se dig själv i spegeln. - Foto: Sxc.hu

Läsarfråga: Hur ska jag kunna älska mig själv?

Kan man låta någon älska en - innan man lärt sig att älska sig själv?


Undrar du också över något?

Har du en fråga du behöver få svar på, kanske känns det pinsamt eller dumt att vända sig till någon i din närhet? Var bara lugn, Sex & Blandat hjälper dig. Du kan självklart vara anonym när du mailar dina frågor till Alabama på alabama@nyheter24.se

Fråga:

Hej!

Det sägs att man måste älska sig själv innan man kan älska någon annan, så jag behöver tips på hur jag ska tycka om mig själv mer. Jag gillar verkligen inte min kropp ibland men ibland tycker jag att den är skitsnygg liksom. Tack på förhand.

Svar:

Tja!

Alltså, ja. Eller jag tycker nog snarare att det är så att innan man kan låta någon annan älska en så måste man älska sig själv.

Typ som att om du träffar någon som gillar dig och din kropp skitmycket men själv tycker du att du är för tjock/smal eller vad det nu kan vara då blir det ju liksom svårt att tro på vad den andre säger. Är du med?

Oavsett vilket är det ju super att du insett vikten av att tycka om sig själv med allt vad det innebär. Det kan vara lättare sagt än gjort.

Precis som du gör tycker nog alla mer eller mindre bra om sin kropp beroende på dagsform. Ibland kanske man är lite mer nedstämd rent allmänt och då kan det visa sig genom fler komplex och så vidare.

Jag kan bara svara för mig själv och för mig har det handlat om att acceptera mig själv.

Jag har alltid varit smal, jättesmal. Men så fyllde jag typ 25 och plötsligt tog inte min kropp hand om sig själv på det sätt den hittills hade gjort, så att säga.

Och jag hade mycket ångest över min kropp, tyckte att jag var för tjock och kunde inte alls identifiera mig med den person jag såg i spegeln när jag tittade på mig själv.

Så, det jag gjorde, var att titta på bilder av andra tjejer. Tjejer jag tyckte var fina. Och insåg att jag vill nog inte ens vara sådär smal som catwalkmodellerna är. Jag vill vara hälsosam, men det är en annan sak.

Det må vara en klyscha men se dig själv i spegeln och det du ser som du inte är nöjd med, tänk över om du kan förändra dig just där. Vill du ha en fastare rumpa, spring i trappor, tycker du att dina ögon är för små, leta på nätet efter sminktips på hur du förstorar dem och så vidare.

Och sen tittar du efter vad du är nöjd med. Du kanske har aslånga ben eller supersöta öron. Dessa delar ser du sen till att framhäva.

Klä dig i sånt som du känner dig snygg i och skit i mode eller trender. I kläder man är bekväm i blir man snyggast.

Be dina kompisar "styla" dig. Det gör jag ibland och det är inte bara kul utan också ganska lärorikt faktiskt. Ofta ser andra saker som är vackert på en, som man själv missar.

Sist men inte minst, träna rätt och lagom och ät sund, hälsosam kost. Gör du det har du rent grundläggande gjort vad du kan, om inte annat.

Pussar!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!