- Foto: Ted S. Warren / Scanpix AP

Kan landstinget betala min plastikoperation?

LÄSARFRÅGA. Jag är  sexton år gammal och vill operera mitt underliv, kan jag få det finansierat av staten?


"Hallå där! Jag är en 16-årig tjej som har det här problemet och har en sån komplex för det! Jag verkligen hatar mina blygdläppar, jag kan inte visa mig för min pojkvän som envisas med att jag är perfekt som jag är, det är ju det att jag skäms och tycker det är frustrerande. Det skaver när man cyklar, jobbar you name it. Jag kan till och med börja grina över detta, jätte jobbigt! Jag är ju som sagt 16 och har ingen ekonomi och om jag skulle säga att jag skulle vilja det här för min mamma hade hon aldrig gått med på det eftersom det kostar satan för bara ett bar skinnbitar. Tror ni man kan gå till en gynekolog och säga att man vill operera för "nödsituation" för det här mår jag piss utav. Det där med staten, hur fungerar det? Tacksam för svar för jag hatar det här!"

 

Landstinget kan i vissa fall stå för kostnaden för kosmetiska ingrepp. Det som krävs är att den drabbade lider svårt fysiskt eller psykiskt på grund av det de upplever som avvikande. Det är dock inte lätt, och landstinget har blivit mer restriktiva vad gäller plastikkirurgi som blir mer och mer populär. Idag är det väldigt populärt att ta till olika kosmetiska ingrepp för att man inte är nöjd med hur sitt underliv ser ut.

Det skadar inte att försöka. Fysiskt lidande är inte lätt, även om det psykiska är något man kan förbättra med tiden. Du kommer att få berätta om dina problem och sedan görs det en bedömning för att fastställa om ditt lidande är så pass stort att landstinget bör finansiera det hela eller inte.

Jag kan förvarna om att din situation är väldigt, väldigt vanlig. Att man har blygdläppar som hänger utanför de yttre blygdläpparna är helt normalt, man kan också lära sig att hantera sitt underliv på andra vis vilket minskar risken att det ska göra ont. Jag är en av de många som hade exakt samma problem som du när jag var yngre, och jag övervägde också att söka efter skattefinansierad operation via landstinget. Tro mig, jag känner igen mig, och känner mycket för din situation!

Tricket med att få blygdläpparna att sluta skava är att se till att de håller sig på plats. Man kan rulla ihop dem och placera innanför de yttre blygdläpparna eller använda sig av andra tekniker som passar bäst för en själv för att få dem att hamna rätt. Mitt råd är faktiskt att du börjar försöka lära dig det här innan du överväger en plastikoperation. Om ingenting fungerar och du fortfarande får ont trots detta så låter det rimligt att försöka lösa det genom plastikkirurgi.

Komplex ska du inte ha för det. Du är nämligen så normal man bara kan bli, men jag vet att det inte alltid hjälper att höra det.

Kram,
Hanna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!