- Foto: Mikhail Metzel / Scanpix / AP

Jag kan inte få orgasm

LÄSARFRÅGA. "Jag blir tokig på allas meningslösa tips av typen "andas", "slappna av", "tänk inte på det" och "du måste lära känna din kropp".


Hej Hanna

Jag börjar tro att jag är oförmögen att komma. Jag har varit sexuellt aktiv - med samma kille - i nästan två år. Vi har jättebra sex och jag njuter jättemycket hela tiden, men just när jag tror att jag är på väg att komma så... ja, då gör jag inte det helt enkelt, känslan mattas av och det blir som att "börja om igen". Jag blir tokig på allas meningslösa tips av typen "andas", "slappna av", "tänk inte på det" och "du måste lära känna din kropp". Som om nåt av det skulle vara särskilt lätt. Onani har aldrig varit nåt för mig, visst, det är väl skönt, men jag kan lika gärna låta bli. Leksaker är detsamma, jag har aldrig fattat grejen med vibrationer. Kan det vara så att jag faktiskt är oförmögen att komma, eller måste jag bara vänta ut det?


Hej!
Vad som får oss att komma är alltid olika, och vi har också olika lätt för det. Personligen måste jag hålla med om att tips som att “andas långsamt” eller att ta till en vibrator fungerar lika dåligt på mig som för dig, men för vissa fungerar det!

Men att lära känna sin kropp, och att övning ger färdighet, det är inte bullshit. Men svårt, ja. Ibland finns det ingen enkel lösning.

Får inte klitoris nog med stimulans mattas känslan lätt bara ner, det kan vara pirrigt, kännas skönt, men man når inte dit hela vägen. Onani är också oftast poänglöst om man anser att poängen är att komma - innan man har lyckats komma en gång, för man lär sig sakta men säkert vad det är som tar sexet från “skönt” till “orgasm”. Att lära känna sig själv låter säkerligen uttjatat, men det är något som är ack så sant, även om det låter vagt och tråkigt, och de allra flesta måste onanera en hel del innan de kan komma, medan vissa lyckligt lottade får allt att fungerade på en gång.

Att säga huruvida du är oförmögen att komma eller inte, rent fysiskt, är en diagnos som varken jag eller läkare kan ställa.

Men jag får intrycket av att du inte just rör på dig själv alls? De allra flesta kvinnor kan inte få orgasm utan stimulation av klitoris, och då kommer det oftast av att de gör det själv. Det är samma tips som du hört förut, men det är också det bästa. Om du vill komma: Gör det, lär dig det. Sex kan förvisso fortfarande vara skönt, men det krävs en extra push för att nå hela vägen. Min första orgasm någonsin fick jag exempelvis efter flera timmars grötande runt där nere. Det låter arbetssamt, men det är värt det i längden!

Kram,
Hanna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!