Onsdag 12 Maj
Stockholm

Läsarfråga: "Min kille ser ut som en hösäck"

"Han har inte gått till frisören, har succesivt slutat träna och nu går han inte alls, han klär sig lite slafsigt, har garanterat gått upp flera kilo och äter dåligt. Chips och läsk var något vi bara käkade högst en gång i veckan förut men nu är det i princip standard att han käkar chips framför någon dålig film varje kväll och på dagarna dricker han mycket läsk. Min kille ser ut som en hösäck!"

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Hej Hanna, och tack för en superbra site!
Jag har ett problem med min kille. Vi har varit tillsammans i lite mer än strax över ett och ett halvt år. Under hela tiden och innan vi blev tillsammans har han varit väldigt mån om att ta hand om sitt yttre. Han har ätit bra, tränat bra, klippt sig regelbundet, noppat ögonbrynen och haft concealer under ögonen och varit väldigt mån om hur han klär sig. Jag gillar det, det känns liksom som att vi är rätt jämställda i tiden vi lägger ner på vårat utseende (eller eh ja, jag plattångar ju och sminkar mig mer och så, men så nära man kan komma som tjej och kille...) och jag har uppskattat hans ansträngningar.

Saken är den att han de senaste 4 månaderna, kanske ett halvår, helt slutat bry sig. Han har inte gått till frisören, har succesivt slutat träna och nu går han inte alls, han klär sig lite slafsigt, har garanterat gått upp flera kilo och äter dåligt. Chips och läsk var något vi bara käkade högst en gång i veckan förut men nu är det i princip standard att han käkar chips framför någon dålig film varje kväll och på dagarna dricker han mycket läsk. Min kille ser ut som en hösäck!

Alltså, det skulle vara helt okej om han gick upp lite och började träna mindre, så blir det väl i relationer för det mesta? Jag skulle förmodligen inte ens märka någon skillnad. Men det här är en så STOR skillnad på så KORT tid att jag inte riktigt, ja, alltså jag känner inte riktigt igen honom. Han har blivit sämre på att sköta hygienen också och ärligt talat så LUKTAR han faktiskt lite knepigt ibland. Jag känner att jag har svårt att tända på honom för närvarande. Jag skulle vilja att han duschade mer, gick till frisören, INTE åt chips VARJE dag och la av med sitt nyfunna sockerberoende. Bara så att han lever friskt. Men jag vet inte riktigt hur jag ska ta upp det här för honom?? Jag vill inte att han ska tro att jag tycker att hon är ful och äcklig, jag älskar honom ju och vill inte ge honom dåligt självförtroende! Men samtidigt så fungerar det inte att mysa och hångla när han stinker chipsfest i munnen och luktar gammal svett. Vad ska jag göra?

Kramar,
K


Hej K, och tack så mycket!

Det låter ju inte som din kille mår särskilt bra, om jag ska vara helt ärlig. Det är en sak att börja träna mindre och lägga mindre tid på utseendet i en relation – för det första så har man inte samma tid att lägga på sånt om man ska ägna tid på sin partner, för det andra så blir man lite mer bekväm. Allt sånt är ju normalt som du säger, men sker det såhär stora förändringar på en kort tid så är det ofta en varningssignal för att saker och ting inte står rätt till.

Ibland kommer man in i perioder i livet när man har svårt att se poängen i att göra vissa saker och allt går på en tråkig slentrian som man bara försöker genomlida. Då kan man halka in på sånt här. Är han oinspirerad? Trött på sitt jobb? Vill han förändra något i livet? Är han stressad och utmattad och orkar inte? Jag vet inte, det här vet du mycket bättre än jag.

Men kanske ska du främst fokusera på det här. Gå på djupet först istället för på ytan, för det är där jag tror att problemet egentligen ligger. Träningen kanske du kan få igång genom att ni hittar något kul att göra tillsammans? Att gå till gymmet är väl sällan särskilt inspirerande om man är inne i en låg period, men finns det någon sport ni kan utöva tillsammans så att han får smak för det? Tennis? Badminton? Något? LASERDOME till och med? Har han några kompisar som utövar någon kul aktivitet han skulle kunna joina?

Jobba med att få igång hans energi och livsglädje igen så tror jag att resten kommer att komma på köpet. Vad gäller klippningen – Ingen mår bra med en kass kalufs! Säg att du hittat en grym frisör och att ni kom så himla bra överrens att du har fått ett extraerbjudande där och pröjsa i smyg eller något. Ibland måste man bjuda och pyssla sin partner. Så att han känner sig omntyckt och uppmärksammad istället för att få höra att han ser ut som en hösäck.

Lycka till med allt!

Kram,
Hanna

Kommentera
Kopiera länk
Dela