Läsarfråga: "Min mens blir konstig av akut p-piller"

Om man tagit akut p-piller men får märkliga små blödningar istället för mens, vad beror det på?


För typ 3 veckor sedan hade jag oskyddat sex, och dagen därpå tog jag ett dagen efter piller för att vara på den säkra sidan liksom. Men nu, 3 veckor senare så har jag fått små konstiga, jag vet inte, det är liksom inte mens, eller så är det, jag vet inte! Det ser ut som när mensen nästan är slut liksom. Och det är bara under en dag. Detta har hänt typ.. 2-3 gånger nu.

Min fråga är alltså om det har något med dagen efter pillret att göra? Hjääääälp.


Det första du ska göra är att ta ett graviditetstest. De kan du antingen köpa på Apoteket, eller så kan du gå till ungdomsmottagningen och göra ett gratis. Ett graviditetstest ska man alltid göra efter att man haft oskyddat sex då dagen efter-piller inte är helt säkra.

Det andra du ska göra är att testa dig för könssjukdomar. Det kan du också göra gratis, och dessutom samtidigt. Det ska man också göra om man haft oskyddat sex med en okänd partner, och helst ibland då och då även om man känner sig partner.

Dina små blödningar kan nämligen bero på antingen graviditet, en könssjukdom eller dagen efter-pillret och det klokaste är att kolla upp alltihop. Pillret rubbar din menscykel, man får ofta små blödningar istället för mens som låter som de du beskriver även om man är gravid och flera könssjukdomar kan ge oregelbundna blödningar som man inte riktigt kan förklara.
 

Jag är inte helt säker på om jag förstår din fråga rätt, dock. Har du tagit dagen efter-piller vid tre olika tillfällen och fått samma symtom varje gång? Dagen efter-piller är inte tänkt att användas som ett vanligt preventivmedel, och absolut aldrig mer än en gång under samma menscykel. De är inte ett dugg snälla mot din kropp och det är inte nyttigt att använda dem ofta. Man ska endast och enbart ta dem vid undantagsfall: Om kondomen spricker eller liknande. Men man ska aldrig ha oskyddat sex med en okänd partner och sedan motivera det med att man kan ta ett dagen efter-piller.

De skyddar inte mot könssjukdomar, de ger inte ett fullgott skydd mot graviditet, de rubbar din menstruationscykel, tar man de ofta finns risk för hormonöverskott och ökad risk för blodpropp. Dagen efter-piller, eller akut-piller, innehåller gestagen (gulkroppshormon) precis som vanliga p-piller men en mycket, mycket större dos för att kroppen inte ska få ägglossning.

Så visst, visst kan dina märkliga blödningar bero på pillret. Men se till att ta ett graviditetstest och testa för könssjukdomar ändå. Man vet aldrig. Börja använda skydd istället så slipper du oroa dig! Och om killen vägrar – Usch, tänk vad snuskig den snorren lär vara då. Den vill du nog inte ha i dig, nej. Tänk vad många andra oskyddade samlag han lärt ha innan. Det finns skäl till varför klamydia växer med stormsteg och är väldigt vanligt idag.

Du, det kommer gå skitbra det här ska du se.
Kram,
Hanna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Därför är män mer nyfikna på polygami jämfört med kvinnor – enligt sexinspiratören

29 Aug 2023, 21:58

Missnöjd med sexlivet? Så berättar du för din partner – sexologen: "Inled med orden..."

14 Dec 2022, 20:49
Är du missnöjd med sexet i din relation, men vågar inte säga något? För Nyheter24 berättar psykoterapeuten och sexologen Kalle Norwald, som är högaktuell med boken "Tack, förlåt och skyll dig själv", om hur du kan lyfta problemet – och om formuleringen du ska undvika.

Självtesta säkert för Klamydia hemma med hemmatest

5 Maj 2022, 00:00
Idag kan kvinnor på 20 minuter ta reda på och självtesta med hemmatest för Klamydia och se om man har Klamydia som 5% av alla kvinnor i åldern 18-22 går runt med.

3 st olika typer av kondomer som man enkelt hittar på nätet

23 Aug 2021, 18:30
Det har blivit kutym att inleda nya relationer med kondom eftersom det skyddar effektivt mot könssjukdomar och annat man kan få efter en skön natt.

Spermadonation i Köpenhamn kan vara ett alternativ

19 Jul 2021, 16:44
Det finns flera alternativ för hjälp med befruktning för att bli gravid. Resan kan börja med en konsultation över video med syftet att finna den bästa behandlingsformen för varje kvinna.

Här är sexroboten som kan sexvägra – hon säger nej

26 Jun 2018, 21:08
Den nya sexroboten Samantha har lärt sig att vägra sex. Blir hon misshandlad eller uttråkad så säger hon nej.