Fredag 18 Jun
Stockholm

Läsarfråga: "Min mens blir konstig av akut p-piller"

Om man tagit akut p-piller men får märkliga små blödningar istället för mens, vad beror det på?

Kommentera
Kopiera länk
Dela

För typ 3 veckor sedan hade jag oskyddat sex, och dagen därpå tog jag ett dagen efter piller för att vara på den säkra sidan liksom. Men nu, 3 veckor senare så har jag fått små konstiga, jag vet inte, det är liksom inte mens, eller så är det, jag vet inte! Det ser ut som när mensen nästan är slut liksom. Och det är bara under en dag. Detta har hänt typ.. 2-3 gånger nu.

Min fråga är alltså om det har något med dagen efter pillret att göra? Hjääääälp.


Det första du ska göra är att ta ett graviditetstest. De kan du antingen köpa på Apoteket, eller så kan du gå till ungdomsmottagningen och göra ett gratis. Ett graviditetstest ska man alltid göra efter att man haft oskyddat sex då dagen efter-piller inte är helt säkra.

Det andra du ska göra är att testa dig för könssjukdomar. Det kan du också göra gratis, och dessutom samtidigt. Det ska man också göra om man haft oskyddat sex med en okänd partner, och helst ibland då och då även om man känner sig partner.

Dina små blödningar kan nämligen bero på antingen graviditet, en könssjukdom eller dagen efter-pillret och det klokaste är att kolla upp alltihop. Pillret rubbar din menscykel, man får ofta små blödningar istället för mens som låter som de du beskriver även om man är gravid och flera könssjukdomar kan ge oregelbundna blödningar som man inte riktigt kan förklara.
 

Jag är inte helt säker på om jag förstår din fråga rätt, dock. Har du tagit dagen efter-piller vid tre olika tillfällen och fått samma symtom varje gång? Dagen efter-piller är inte tänkt att användas som ett vanligt preventivmedel, och absolut aldrig mer än en gång under samma menscykel. De är inte ett dugg snälla mot din kropp och det är inte nyttigt att använda dem ofta. Man ska endast och enbart ta dem vid undantagsfall: Om kondomen spricker eller liknande. Men man ska aldrig ha oskyddat sex med en okänd partner och sedan motivera det med att man kan ta ett dagen efter-piller.

De skyddar inte mot könssjukdomar, de ger inte ett fullgott skydd mot graviditet, de rubbar din menstruationscykel, tar man de ofta finns risk för hormonöverskott och ökad risk för blodpropp. Dagen efter-piller, eller akut-piller, innehåller gestagen (gulkroppshormon) precis som vanliga p-piller men en mycket, mycket större dos för att kroppen inte ska få ägglossning.

Så visst, visst kan dina märkliga blödningar bero på pillret. Men se till att ta ett graviditetstest och testa för könssjukdomar ändå. Man vet aldrig. Börja använda skydd istället så slipper du oroa dig! Och om killen vägrar – Usch, tänk vad snuskig den snorren lär vara då. Den vill du nog inte ha i dig, nej. Tänk vad många andra oskyddade samlag han lärt ha innan. Det finns skäl till varför klamydia växer med stormsteg och är väldigt vanligt idag.

Du, det kommer gå skitbra det här ska du se.
Kram,
Hanna

Kommentera
Kopiera länk
Dela