Onsdag 28 Sep
Stockholm

Skolmatskollen besöker förortsskolan som har rest sig ur askan

Nyheter24 äter lunch med eleverna i omskrivna Grönkullaskolan i förorten Rissne i Sundbyberg, som tidigare drabbats av misstänkt mordbrand och stölder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vi avrundar våra skolbesök med Skolmatskollens lunchpatrull i förorten Rissne i Sundbyberg, som ligger en kvarts tunnelbaneresa bort norr om Stockholms Centralstation.

Nyheter24 har tidigare besökt Beckombergaskolan i Bromma och Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.


I den grönskande förorten som saknar genomfartstrafik bor många barnfamiljer. Grannarna hälsar glatt på varandra när de möts ute på de bilfria gatorna.

Den välkomnande känslan blir en stor kontrast mot bilden som har målats upp i media av en förort som drabbats av hög brottslighet och otrygghet under åren.

Nyheter24 har tidigare i år publicerat polisens lista över Sveriges 53 mest utsatta områden, där Rissne och Hallonbergen hamnade på plats 32.

Grönkullaskolan som vi ska besöka, hette tidigare Rissneskolan. I februari 2013 blev stora delar av skolan helt förstörd i en omfattande misstänkt mordbrand.

Under 2014 skrev vi också om att elever på Grönkullaskolan hackade en skoldator för att sälja högre betyg till sina klasskompisar.

Nu är skolan renoverad och rymmer runt 700 elever i årskurs F-9 i flera olika byggnader nära centrum. När vi kliver in i den låga tegelbyggnaden möts vi av nyfikna och lite försiktiga elever.

Medan vi väntar på skolans restaurangchef möter vi läraren Carina Edholm, som i förbifarten berättar för oss om hur bra hon trivs på skolan och att hennes kollegor har så fin sammanhållning.

– Vi kollegor finns där för varandra och är överens om att vår viktigaste uppgift är att ge eleverna rätt verktyg att formas till bra medmänniskor och samhällsmedborgare, säger Carina.

Skolan har ett etablerat system för att integrera nyanlända barn och har under de senaste åren tagit emot många nya elever från Syrien, men också från exempelvis Eritrea och Irak.

Snart möts vi upp av Måltidsservices restaurangchef Reza Talianzadeh, som berättar för oss med stort engagemang om skolköket.

– Allt lagas på plats och från grunden. Det vi inte lagar från grunden är det klassiska så som köttbullar, panerad fisk och pannkakor, säger Reza till Nyheter24.

Däremot har skolköket helt valt bort att servera favoritmaten pizza och chicken nuggets. Vissa utav kökets produkter är alltid ekologiska, som mjölk, ägg, pannkakor och personalens kaffe.

Skolan arbetar aktivt med att minska på matsvinnet, genom att väga maten och uppmuntra eleverna att ta flera mindre portioner istället för stora portioner som de inte orkar äta upp.

Skolmatskollen får den här dagen lunchsällskap av eleverna Mario, Noel och Muhammed som går i klass 9B.

– Maten är bättre nu. Sen skolan ändrades så förbättrades maten. Många besökare brukar säga att maten här har restaurangskvalitet, säger Noel.

Vi hugger tillsammans in på lunchen, som för reportern Amanda Leanders del består av ris, kyckling och currysås med rivna morötter till.

Betyget dras ner något av den trådiga kycklingen och blygsamma kryddningen, men eleverna är snabba med att hänvisa till kryddorna borta vid långbordet vid väggen.

Först då upptäcker reportern det dignande utbudet av olika sallader och tillbehör, uppemot 20 skålar fyllda med läckerheter.

När vi en kort stund senare måste skynda oss tillbaka till kontoret känns magen allt annat än proppfull. Vi kan inte låta bli att önska att vi hade huggit in direkt på salladsbuffén eller den inbjudande vegetariska lasagnen istället.

Har du egna erfarenheter som du vill dela med dig av om skolmaten i din skola? Skicka in dina tips, bilder och filmer till oss via länken nedan eller använd dig av hashtagen #skolmatskollen i sociala medier. Du kan också maila på tips@nyheter24.se eller via Skolmatskollens Facebooksida.

Genom att skicka in det ifyllda formuläret till oss, så godkänner du att Nyheter24 får använda materialet i kommande artiklar.

Svenska kyrkans skola ratar pannkakor – satsar på närproducerat

Vi åt lunch med eleverna i Bromma: "Maten är så lyxig"

Så lyckas ett av Sveriges bästa skolkök med maten

10 gånger svenska skolkök har serverat hälsofarligt kött

Är det rätt att ta bort pizza helt från skolans lunchmeny?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.