Stockholm

Rörd Peter Forsberg hyllade Börje Salming: ”En sådan kämpe, då och nu”

Peter Forsberg var märkbart rörd när han talade om Börje Salming.
Peter Forsberg var märkbart rörd när han talade om Börje Salming. Foto: Maja Suslin / TT

Ishockeyns största profiler prisades på Tidernas hockeygala. Samtidigt hyllades ALS-sjuke legendaren Börje Salming, 71, från alla håll.
– Det är en människa som alla älskar, säger Kent Nilsson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Börje Salming hyllades flera gånger om under Tidernas hockeygala. Han fick stående ovationer i flera minuter och tog sig upp på scen tillsammans med sin familj.

På galan befann sig flera årtionden av svenska ishockeyprofiler och det var en känslosam stämning i arenan.

En som var väldigt rörd var Nicklas Lidström. Backlegendaren som utsågs till ena halvan av tidernas bästa backpar. Den andra utgjordes av Salming.

— Det var otroligt starka känslor som kom. Jag var i Kanada förra veckan och såg hur han hyllades där och att han får ta emot hyllningar här betyder så otroligt mycket. Jag tror det är bra för svensk hockey att alla får se hur stor han är och han är verkligen värd det, säger han.

"Fantastiskt att se"

TT: Att han är här på plats, vad säger det om honom?

— Jag tycker det visar att hans vilja och att hans drivkraft fortfarande finns där trots ALS. Han var ju här nästan hela kvällen och det var fantastiskt att se, säger Lidström.

Nicklas Lidström.

TT: Vad har han betytt för dig?

— Jättemycket. Det var min idol och jag lekte att jag var Börje Salming som grabb. När jag fick spela med honom i Canada Cup 1991 var det en dröm som gick i uppfyllelse. Sedan har jag fått lära känna honom utanför isen och vilken fin människa han är. Osjälvisk, tänker på andra hela tiden, ödmjuk. Jag kallar honom en riktigt bra vän.

Kul och jobbigt

En annan av svensk ishockeys största profiler, Peter Forsberg, var även han tagen av hyllningarna.

— Välförtjänt, något annat kan man inte säga. Jag har varit där borta och hört alla historier och förstått hur stor han var i Toronto och vilka dörrar han öppnade för oss andra. Vilken dåre, tänkte man när man mötte honom. Inte klok på isen, men han hade ett hjärta för sporten som var utöver det vanliga, säger "Foppa".

Peter Forsberg.

Ett av Salmings kännetecken var hans kampvilja. En egenskap som Forsberg lyfter.

— En sådan kämpe, då och nu. Då på isen och nu mot den här sjukdomen. Det är så han är. En jävla kämpe.

När Peter Forsberg får frågan om vad det betyder att Börje Salming är på plats, trots sitt tillstånd, ser han märkbart rörd ut.

— Kul att se honom men samtidigt jobbigt. Det är en fruktansvärd sjukdom så det tar emot. Jag är glad att jag hann träffa honom och spela några matcher med honom innan. Allt man har hört skvallrar om en fantastisk människa, säger han.

"Så jävla bra"

Lidström och Forsberg var båda i början av sina karriärer när Salming var på väg att sluta med ishockeyn i början på 1990-talet. En som däremot var med under Salmings tid på isen var Kent Nilsson.

— Det är en av våra bästa spelare genom tiderna som har en sjukdom som han inte rår på. Det är en människa som alla älskar, säger Kent Nilsson.

Nilsson, som mötte Salming många gånger i både elitserien och NHL, kallar honom för en "enorm" spelare. Nilsson spelade i Calgary och Edmonton (NHL) och Winnipeg (WHA) i Kanada när Salming var i Toronto.

Att Salming var stor i det hockeytokiga landet märktes.

— I hela Kanada. Han var ju kung. När han var som bäst kunde han vara i bägge hörnen i samma byte. Han var så jävla bra, säger Nilsson.

Beskedet från Börje Salmings familj: "Han älskar er alla"

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.