Iranska protester under VM i Qatar.
Iranska protester under VM i Qatar. - Foto: Alessandra Tarantino/AP/Jonas Ekströmer/TT

Iranska landslaget i tyst protest – sjöng inte med i nationalsången

Protesterna hemma i Iran fortsätter. Då visade landslaget och fansen sitt stöd genom att inte sjunga nationalsången. Men någon segerglädje blev det inte: England vann med hela 6–2 i VM-slutspelet i Qatar.

Ingen sång, bara stängda munnar och fokuserade blickar. Irans spelare ville tidigare under mästerskapet inte svara på frågan om de skulle sjunga nationalsången inför matchen mot England.

På Khalifa International Stadium blev deras beslut tydligt. Lika klart var det på läktaren.

Ingen sång, bara buande och en massa gester. Irans fans, som stod på läktaren med landslagströjor på sig, flaggor i händerna och målade kinder, gjorde tummen ner och viftade avvärjande med armarna.

Nationalsången var inget någon ville höra.

Protester på hemmaplan

Speciellt inte med tanke på vad som sker på hemmaplan. Stora protester har skakat Iran sedan 22-åriga Massa Zhina Amini dog i mitten av september, efter att ha gripits av landets moralpolis för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på korrekt vis.

Sedan dess har hundratals människor dödats och tusentals gripits i regimens brutala nedslag mot demonstranterna.

När matchen väl var i gång — då visade fansen sitt stöd för laget som öppnade VM-slutspelet mot England.

Och det gjorde de med trummor, vuvuzelas och ramsor. Men de blev bara tystare ju längre matchen led. För varje minut som gick tog England ett allt stadigare grepp om matchen i Doha.

Träffade ribban med en nick

Harry Maguire träffade ribban med en nick efter drygt 30 minuter, och sedan dröjde det inte länge innan England och deras fans fick jubla.

De kombinerade sig fram på vänsterkanten och Luke Shaw skickade in bollen i Irans straffområde. Där fick en tämligen omarkerad Jude Bellingham tillräckligt med tid för att nicka in bollen i den inbytte målvaktens Seyed Hossein Hosseinis bortre hörn.

Målet i 35:e minuten vara bara början, visade det sig. Bukayo Saka dundrade snyggt in 2–0 i 43:e, efter att Maguire nickat ner en hörna som 21-åringen kunde dra till direkt på.

På tilläggstid — som var hela 14 minuter med anledning av den tidiga skadan på målvakten Alireza Beiranvand — utökade Raheem Sterling, framspelad av Harry Kane, till 3–0.

Redan där säkrades Englands första seger i fotbolls-VM i Qatar. Till slut blev det 6–2, efter ytterligare mål av Saka och inhopparna Marcus Rashford och Jack Grealish.

Mehdi Toremi gjorde Irans båda mål, det andra på straff i slutsekunderna efter en VAR-granskning.