Spanien går in i turneringen med VM:s tredje yngsta trupp.
Spanien går in i turneringen med VM:s tredje yngsta trupp. - Foto: TT

Guide: Dagens VM-matcher

Pausade parlament, domare med värmeslag och stoppade matchställ. Här är allt du behöver inför dagens matcher i fotbolls-VM.


Vad: Marocko–Kroatien, grupp F

När: Klockan 11.00

Var: al-Bayt-stadion, Al Khor

TV/Radio: TV4/C More

+ VM-paus i parlamentet

Det blir inte en arbetsdag som alla andra för det kroatiska parlamentet. Man har nämligen beslutat att det blir ett uppehåll under Kroatiens VM-premiär.

— Vi börjar jobba normalt 9.30. Sedan tar vi en paus mellan 11 och 13 eftersom det då är fotbollsmatch mellan Kroatien och Marocko, säger det kroatiska parlamentets talman Gordan Jandrokovic enligt RTL Danas.

+ Ny förbundskapten

Marockos förbundskapten Vahid Halilhodzic fick sparken i augusti. Trots att han ledde laget till VM. Han ersattes av Walid Regragui, som aldrig tidigare varit förbundskapten. Regragui fick därmed bara drygt två månader på sig att sätta sin prägel på laget inför VM.

+ Premiärseger = medalj?

Hittills har Kroatien deltagit i fem VM-slutspel. Landets premiärfacit ser ut som följer: två segrar och tre förluster. De två mästerskapen som inleddes med premiärseger slutade båda med kroatisk medalj, brons 1998 och silver 2018.

.

Vad: Tyskland–Japan, grupp E

När: Klockan 14.00

Var: Khalifa International Stadium, Doha

TV/Radio: TV4/C More/P4 Radiosporten

+ Många japaner i Tyskland

Tyskland har blivit en populär destination för japanska spelare de senaste åren. Det syns även i Japans VM-trupp. Åtta spelare spelar nämligen i Bundesliga till vardags.

— Vi har många känslor för Tyskland men vi måste behandla matchen som om vi spelar mot vilket annat lag som helst, och helt enkelt göra vårt bästa, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu.

+ Neuers bindel

Vilken kaptensbindel kommer Tysklands lagkapten Manuel Neuer bära? Det tyska landslaget var ett av sju som tänkt bära "One Love"-bindeln innan Fifa meddelade att spelare med bindeln kommer straffas med ett gult kort före avspark. Målvakten uppges ha varit rasande över Fifas beslut.

+ Skadedrabbat Tyskland

Leroy Sané väntades starta som vänsterytter mot Japan, men på grund av en knäskada missar han matchen. Nu får förbundskapten Hansi Flick tänka om.

Flick saknar sedan tidigare även anfallarna Timo Werner och Marco Reus.

.

Vad: Spanien–Costa Rica, grupp E

När: Klockan 17.00

Var: al-Thumama-stadion, Doha

TV/Radio: SVT1/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Ungt lag

Sergio Busquets, 34, är den enda spelaren som återstår av den gyllene spanska generation som vann två EM-guld och ett VM-guld mellan 2008 och 2012.

Spanien går in i turneringen med VM:s tredje yngsta trupp. Mer än hälften av spelarna i truppen är 25 år eller yngre. Sex spelare är yngre än 20 år. Medelåldern i truppen ligger på drygt 25 år.

— Det är väldigt positivt eftersom unga spelare ger energi till laget. Vi försöker hantera det med den erfarenhet vi har som ledarstab, säger förbundskapten Luis Enrique enligt AFP.

+ Bänkad stjärnmålvakt

Costa Ricas målvakt Keylor Navas spelar i Paris Saint-Germain till vardags. Där har det blivit få matchminuter den senaste tiden. I landslaget är han dock given.

— Att vara med i ett VM är alltid spännande, det är en permanent dröm. Vi kommer att njuta så mycket vi kan. Vi ska gå steg för steg och njuta av VM, säger Navas till spanska Marca.

+ Tidigare AIK-profil

Den tidigare förre AIK-spelaren Celso Borges är numera tillbaka i den inhemska ligan. Mittfältaren väntas dock ta plats i Costa Ricas startelva. Mittfältaren har noterats för 155 matcher i landslagströjan.

.

Vad: Belgien–Kanada, grupp F

När: Klockan 20.00

Var: Ahmad bin Ali-stadion, al-Rayaan

TV/Radio: SVT2/SVT Play/P4 Radiosporten

+ Stoppade matchställ

Enligt Belgien har deras andraställ – vitt och lätt regnbågsfärgat, med ordet "Love" synligt i nacken – stoppats av Fifa. Tröjorna var tänkta att signalera inkludering. Nu har man tvingats byta ut tröjan.

— Ordet ”Love” måste försvinna. Det är sorgligt, men Fifa ger oss inte något annat val, säger förbundsordföranden Peter Bossaert enligt Nieuwsblad.

+ Kanada tillbaka efter 36 år

Kanadas spelar fotbolls-VM för herrar för första gången sedan 1986. Då stöter man direkt på tufft motstånd. Motståndarna Belgien tog sig till semifinal 2018 och ligger tvåa på FIFA-rankingen.

— Vi vill överraska folk eftersom jag tror att folk fortfarande ser oss som underdogs. Kanada i VM, de borde bara vara glada över att vara här. Men det är inte vår mentalitet. Vi är här för att tävla – för att tävla på hög nivå., säger Kanadas mittfältare Jonathan Osorio enligt AP.

+ Domaren fick värmeslag

Janny Sikazwe, 43, från Zambia dömer matchen. I Afrikanska mästerskapen tidigare i år blåste han av en match efter 85 minuter. En knapp halvtimme senare blåste han igång den igen, för att sedan blåsa av den några sekunder före 90 minuter. En medicinsk undersökning visade senare att Sikazwe drabbats av värmeslag, en förklaring till hans missar.

TT
/
/
/
/
/
Z.E
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

1 timme sedan

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

1 timme sedan
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.