Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att det svenska förbundet inte längre överväger att aktivt stödja Gianni Infatino.
Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att det svenska förbundet inte längre överväger att aktivt stödja Gianni Infatino. - Foto: TT

SvFF vänder – stödjer inte Infantino

Karl-Erik Nilsson säger att det Svenska fotbollförbundet inte längre överväger att aktivt stödja Gianni Infantino i Internationella fotbollsförbundet Fifas kommande ordförandeval.Infantino är ensam kandidat inför Fifas kongress i mars nästa år.


Fakta: Bråket om "One Love"-bindeln

Hotet om sportsliga sanktioner vid användning av "One Love"-kaptensbindeln under fotbolls-VM i Qatar har väckt starka reaktioner.

Sju lag – England, Wales, Belgien, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Schweiz – hade planerat att bära "One Love"-bindeln under VM.

Bindeln var tänkt som ett ställningstagande för mångfald och inkludering i fotbolls-VM i Qatar. Ett land där hbtqi-personer diskrimineras exempelvis genom att samkönat sex ger fängelse.

Först på plats i Qatar kom Fifa med besked, men de reviderades från den ena dagen till den andra. Den 19 november, ska Fifa ha hotat med böter om "One Love"-kaptensbindeln användes. Dagen därpå var det ändrat till hot om sportsliga straff.

Fifas ton ska sedan ha hårdnat än mer 20 november, samma dag som England skulle spela premiär mot Iran.

Sedan dess har, till exempel, det tyska och det danska förbundet varit starkt kritiska gentemot Fifa.

Det tyska fotbollsförbundets talesperson Steffen Simon bekräftade för tidningen Bild att man vill testa om Fifas förbud var lagligt i idrottens skiljedomstol (Cas).

DBU:s ordförande Jesper Møller säger, enligt Ritzau, att Danmark inte tänker stötta Fifas ordförande Gianni Infantino vid nästa Fifa-ordförandeval i mars 2023.

Fifa hänvisar till en artikel i utrustningsreglementet, där det anges att kaptenerna ska använda en kaptensbindel utfärdad av Fifa. Bindeln som hittills har använts under VM bär texten "ingen diskriminering".

— Givet det som har hänt de senaste dagarna; skulle det ha varit omröstning i dag så hade vi absolut inte kunnat göra det. Behandlingen och hanteringen av kaptensbindelsfrågan lämnar väldigt mycket att önska, säger Svenska fotbollförbundet (SvFF) ordförande Karl-Erik Nilsson till TT.

Tidigare i veckan uppgav Nilsson att SvFF överväger att aktivt stödja Infantino.

— Vi tänker så här: Vi överväger ett aktivt stöd för honom om vi kan få ett par väsentliga frågor på plats; då kanske det kan användas som någon form av påtryckning under tiden framåt, sade han då.

Både Tysklands och Danmarks fotbollsförbund och varit starkt kritiska gentemot Fifa. Detta efter att bindeln "One Love" var tänkt som ett ställningstagande för mångfald och inkludering i fotbolls-VM. Efter att Fifa hotat med sportsliga sanktioner vid användning av bindeln valde samtliga sju länder att slopa bindeln.

TT: Så ni håller med era danska och tyska kollegor?

— Ja, givet situationen som den är i dag gör vi absolut det. Vi förstår att de är väldigt, väldigt upprörda. Vi har ingen som helst förståelse för Fifas ställningstagande i den här frågan, säger Nilsson.

TT: Vad hade krävts för att ni ska omvärdera ert beslut?

— Det är fyra månader kvar till kongressen. Men vi hoppas att den extrema konflikten som råder löses upp. Vi kommer bestämma oss i samband med kongressen – men givet att situationen som är nu är det otänkbart.

TT
/
/
AHL
/
/
/
Hot
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett ja och två nej till VM-spel

1 timme sedan

Stark och Nordqvist skuggar täten i majorn

idag 04:06
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel.

NHL: Arizona flyttar till Utah

idag 01:52
NHL-laget Arizona flyttar till Utah efter en storaffär som nu har godkänts av ligan. Vad det nya namnet blir är inte klart.

Orken tog slut: "Bittert så klart"

igår 23:20
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

igår 23:06
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.