Rosengårds tränare Renée Slegers deltar på träningen och ställs här mot högerbacken Jessica Wik, som kan ta steget in som mittback när Malmöklubben har skadekris inför bortamatchen mot Benfica i Champions League.
Rosengårds tränare Renée Slegers deltar på träningen och ställs här mot högerbacken Jessica Wik, som kan ta steget in som mittback när Malmöklubben har skadekris inför bortamatchen mot Benfica i Champions League. - Foto: TT

Wik: "Jag är väldigt stolt över mig själv"

Efter två raka förluster väntar en måstematch för Rosengård borta mot Benfica i Champions League.Försvararen Jessica Wik njuter av läget – nu är hon tillbaka på allvar efter sin graviditet.Jag är väldigt stolt över mig själv, säger 30-åringen.


Fakta: Champions League

Damernas Champions League avgörs i fyra fyralagsgrupper där de två främsta i varje grupp avancerar till kvartsfinal, som avgörs i mars nästa år.

Rosengård spelar i grupp D och har inlett med två raka förluster mot Bayern München och Barcelona. På torsdag väntar Benfica på bortaplan.

Ställning i gruppen: 1) Barcelona, 6 poäng, 13–1 i målskillnad, 2) Bayern München, 6 poäng, 5–3, 3) Rosengård, 0 poäng, 2–6, 4) Benfica, 0 poäng, 2–12.

Kommande matcher, 24 november: Benfica–Rosengård (klockan 21.00), Barcelona–Bayern München (18.45). 7 december: Rosengård–Benfica, Bayern München–Barcelona. 15 december: Rosengård–Bayern München, Benfica–Barcelona. 21 december: Barcelona–Rosengård, Bayern München–Benfica.

Tidigare resultat: Bayern München–Rosengård 2–1, Barcelona–Benfica 9–0, Rosengård–Barcelona 1–4, Benfica–Bayern München 2–3.

Svenska mästarlaget Rosengård har bytt novemberkylan i Malmö mot 20 grader i Lissabon. Där väntar Benfica på torsdagskvällen i Champions League.

För båda lagen är det en måstematch – en kamp om att haka på antingen Barcelona eller Bayern München i grupp D. Storklubbarna har inlett med två raka segrar mot just Benfica och Rosengård.

— Ska vi ha en chans att utmana om andraplatsen måste vi ta poäng, säger tränaren Renée Slegers.

Krokig väg tillbaka

Rosengård har dock mittbackskris inför matchen i Portugal. Isländskan Gudrún Arnadóttir är den enda renodlade mittbacken som är med på resan – trion Athinna Persson Lundgren, Emma Berglund och Rebecca Knaak är borta från spel.

Lösningen kan bli att högerbacken Jessica Wik tar plats i mittlåset.

— Klart det är en skillnad att spela på en annan position än den man är van vid, men jag känner mig ändå relativt bekväm där också nu när jag fått testa det på träning, säger Wik.

Förra hösten blev hon och maken Andreas föräldrar till sonen Lucas. Den landslagsmeriterade ytterbacken – Wik har gjort 61 A-landskamper – hade som mål att spela den damallsvenska premiären i år, men vägen tillbaka efter graviditeten blev krokigare och längre än hon hoppats på.

— Jag hade sagt till mig själv att det är olika. Men när vi väl kom till seriestarten så var jag besviken och irriterad på kroppen att den inte hade läkt snabbare, sade hon i augusti till SVT.

Under den andra halvan av säsongen har hon dock kommit tillbaka på allvar. Det har blivit tio allsvenska matcher, varav två inhopp, och två raka starter i Champions League-gruppspelet mot Bayern München (1–2) och Barcelona (1–4).

— Jag är väldigt stolt över mig själv, att jag har kunnat ta mig tillbaka efter en graviditet. Jag känner kroppen svarar bra på träning och jag får ut det jag vill ha av träning och match. Jag känner att jag kan utvecklas ännu mer och nu är jag tillbaka på riktigt.

"Ge oss själva chansen"

Nu kan hon sätta upp nya mål för den framtida fotbollskarriären.

— Innan handlade det kanske bara mer att man vill ta sig tillbaka. Nu har jag känt under en längre tid att jag även kan jobba på andra bitar, vilket är väldigt kul, säger Wik, som i nuläget förhandlar med Rosengård om en fortsättning i klubben.

I det korta perspektivet väntar närmast Benfica, på bortaplan i den portugisiska huvudstaden.

— Det gäller att vara ödmjuk inför uppgiften. Sedan tycker jag att de inte är lika bra organiserade defensivt som vi är vana vid att möta i damallsvenskan, exempelvis. Det hoppas jag att vi kan utnyttja, säger Wik.

Dubbelmötet med Benfica – hemmamatchen i Malmö spelas den 7 december – är avgörande för Rosengårds chanser att utmana om andraplatsen i grupp D.

— Det är klart att det blir en viktig match. Vi vill ge oss själva chansen att ta oss vidare från gruppen, säger Jessica Wik.

TT
/
/
/
SVT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

1 timme sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

1 timme sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

2 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

3 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

3 timmar sedan
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.