Janny Sikazwe hade en tuff VM-kväll och får nu skarp kritik av Jonas Eriksson.
Janny Sikazwe hade en tuff VM-kväll och får nu skarp kritik av Jonas Eriksson. - Foto: TT

Erikssons kritik efter domarmissarna: Haveri

Kanada skrek på straffar – men domarteamet i fotbolls-VM viftade bort situationerna.Forne svenske stordomaren Jonas Eriksson är kritisk.För mig är det ett haveri av Fifa och VAR-protokollet, säger Eriksson i SVT.


För första gången sedan 1986 är Kanada med i fotbolls-VM.

I den första gruppspelsmatchen ställdes Kanada mot ett stjärnspäckad Belgien med Eden Hazard och Kevin de Bruyne från start.

Kanada var klart bättre och dominerade den första halvleken. I den tionde matchminuten fick man dessutom en straff. Storstjärnan Alphonso Davies klev fram – men målvakten Thibaut Courtois stod för en fin räddning.

Därefter blev det dramatiskt när Kanada ropade inte på en, utan två straffar. Först stämplade Jan Vertonghen Tajon Buchanan i eget straffområde och minuter senare gjorde Axel Witsel detsamma på Richie Laryea.

Resultatet? Noll straffar. Zambiske huvuddomaren Janny Sikazwe viftade bort situationerna – trots massiva kanadensiska protester.

"Fifa är ganska tydliga"

I SVT:s VM-studio satt forne domaren Jonas Eriksson, som tidigare har dömt VM, EM och Champions League. Han var kritisk till domarteamets hantering av situationerna.

— Att det inte blir straff trots hjälpen med videobilderna vi har... Jag har jättesvårt att förstå det. För mig är det ett haveri av Fifa och VAR-protokollet. För mig är det solklart, säger Eriksson och utvecklar sedan sitt resonemang:

— Domaren vet inte vad han ska göra, han tittar runt och behöver hjälp. Jag tror att vi har en huvuddomare som är osäker. Men VAR finns ju till för att rätta uppenbara misstag och här bör man gå in och hjälpa till.

Slutdömt för Sikazwe?

Domaren Janny Sikazwe skapade stora rubriker i vintras när han dömde Afrikanska mästerskapet och valde att blåsa av mötet mellan Tunisien–Mali redan i den 85:e matchminuten. Han hade, enligt egen utsago, drabbats av solsting.

Jonas Eriksson tror att Janny Sikazwe har dömt sin sista match under årets VM i Qatar.

— Fifa är ganska tydliga och skoningslösa: Presterar du inte enligt kraven så kommer du inte att få döma mer.

Belgien vann matchen med 1–0.

TT
/
/
/
/
SVT
/
/
Z.E
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.

Får sparken – sägs ha haft relation med spelare

igår 22:02
Leicester City sparkar huvudtränaren Willie Kirk. Brittiska medier uppger att skälet är att 45-åringen har haft en relation med en av spelarna i laget, som för tillfället ligger nia i damernas Super League.

Larsson tillbaka från sjukdom – stoppade Frölunda

igår 21:48
Tillbaka från sjukdom. Då höll Filip Larsson nollan i Leksands hemmamöte med Frölunda. Fortsätter vi så här blir det bra, säger han efter 2–0-segern i den fjärde SM-kvartsfinalen.

Skellefteå till semifinal – målvakt storspelade

igår 21:16
Skellefteå är klart för SM-semifinal i ishockey efter fyra raka vinster mot Linköping. Västerbottningarna vann med 2–0 på bortais efter storspel av målvakten Linus Söderström.

Rolfö petade Barcelona till semifinal

igår 20:40
Fridolina Rolfö gjorde ett av fotbollskarriärens enklaste mål. Det räckte för att skicka Barcelona till Champions League-semifinal efter en ny seger mot ett tappert kämpande Brann, 3–1 i matchen och 5–2 sammanlagt.