Stockholm

Ronaldo i fokus men Fernandes stal showen

Portugals Cristiano Ronaldo firar segermålet mot Uruguay, men var han på bollen? Kort senare tillskrevs målet Bruno Fernandes.
Portugals Cristiano Ronaldo firar segermålet mot Uruguay, men var han på bollen? Kort senare tillskrevs målet Bruno Fernandes. Foto: TT

Personkulten kring Cristiano Ronaldo, 37, stegras från redan väldiga höjder.Var han på bollen? Möjligen med ett brylkrämsstärkt hårstrå, högst troligt inte.Mannen som aldrig slutar att uppröra och beröra bidrog till att föra Portugal till åttondelsfinal – men den här gången stal Bruno Fernandes showen.


Fernandes, tills alldeles nyligen hans klubbkompis i Manchester United, lyfte in bollen i straffområdet. Ronaldo störtade fram, lyfte, men inte ens reprisbilderna kunde klargöra om hans kalufs styrde in 1–0 i Portugals 2–0-seger mot Uruguay.

Ronaldo firade ordentligt, men kort senare ändrade Fifa officiellt målskytt till Fernandes.

Lite av äran kunde Ronaldo ta åt sig. Ansatsen att nicka inlägget störde Uruguays målvakt Sergio Rochet tillräckligt för att Fernandes lyftning skulle ta sig hela vägen in efter 54 spelade minuter.

Skapar ständigt rubriker

Om Ronaldo hade fått målet hade det varit hans nionde på 19 VM-matcher och hans 119:e i landslagskarriären.

Den Madeirafödde superstjärnan får ständiga rubriker – ofta av vitt skilda anledningar – och de senaste har handlat om hur han bråkade sig till en skilsmässa med Manchester United.

Men spela boll kan han och är fundamental för om Portugal ska gå långt i vad som högst sannolikt är Ronaldos sista VM.

"Vi är i åttondelsfinal i VM. Vi är med i kampen och vår dröm lever fortfarande" tweetade Ronaldo.

I och med segern står Portugal på sex poäng och kan gå in till gruppavslutningen mot Sydkorea på fredag utan press på sig.

— Det är underbart att vi är vidare. Det första målet är nått, men vi vill vinna gruppen och måste vara i vår bästa form för att göra det, säger Portugals Rúben Neves.

Förbundskaptenen Fernando Santos:

— En mycket välförtjänt seger. Den första delen är över. Nu har vi bråttom, nu vill jag att vi arbetar på det vi måste förbättra.

Värre är det för Uruguay som står på en poäng och måste slå Ghana (tre poäng) för att ha en chans att gå vidare.

Prickade stolpen

Det är inte sydamerikanernas VM. Två träffar i målställningen i det mållösa mötet med Sydkorea följdes i kväll av ett rungande stolpskott av Maxi Gómez.

Uruguay forcerade desperat i jakten på en kvittering. Inhopparen Luis Suárez var ytterst nära en sådan, men sköt precis utanför.

Uruguay hade också den första halvlekens i särklass bästa möjlighet att spräcka matchens målnolla.

Rodrigo Bentancur tog sig fräckt igenom Portugals mittförsvar och befann sig plötsligt ensam med Diogo Costa. Tottenhamspelaren såg ut att försöka sig på ännu en fräckis – ett avslut mellan benen på Costa.

Men Portos 23-årige målvakt lyckades få ihop benen tillräckligt tätt för att stoppa ett uruguayanskt ledningsmål.

Bruno Fernandes slår in 2–0 på en straff.

Det mesta gick emot Uruguay. På tilläggstid fick Portugal en ytterst billig straff för en hands.

Så dags var Ronaldo utbytt, men Fernandes, som inte var förtjust i Ronaldos kampanj mot United, var kvar på planen. Han stegade fram, rullade in 2–0 och prickade sedan stolpen i jakten på ett hattrick.

Portugal är tredje nation efter Frankrike och Brasilien att redan efter två matcher kunna börja förbereda sig för åttondelsfinal.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.