Argentinas Lionel Messi hoppas ta sitt lag till final.
Argentinas Lionel Messi hoppas ta sitt lag till final. - Foto: TT

Guide: Fotbolls-VM tisdag 13 december

Argentina mot Kroatien är giganternas kamp. Lionel Messi mot Luka Modric. De bägge superstjärnorna gör sannolikt sitt sista VM – men bara en av dem kan ta sig hela vägen till final. Här är allt du behöver veta om semifinalen i fotbolls-VM.


Vad: Argentina–Kroatien, VM-semifinal i fotboll.

När: I kväll 20.00.

Var: Lusail Stadium, Doha, Qatar.

Tv & radio: SVT1/SVT Play, P4 Radiosporten.

+ Ny förlängning för Kroatien?

Att besegra Kroatien över 90 minuter, det är inte lätt. I VM 2018 gick man obesegrat genom gruppspelet och i slutspelet fanns det ett tydligt mönster fram till finalen.

Straffseger i åttondelsfinalen mot Danmark, straffseger i kvartsfinalen mot Ryssland och förlängningsseger mot England i semifinalen. Enda slutspelsmatchen som avgjordes under ordinarie tid? Det var finalen som Frankrike vann med 4–2.

I Qatar har det fortsatt. I åttondelsfinalen besegrades Japan efter straffar och mot Brasilien i kvartsfinalen kvitterade kroaterna sent för att sedan ta sig vidare på straffar.

Vågar vi gissa på förlängning igen?

+ Sista chansen för Messi och Modric?

Det har pratats om att det här kan vara Lionel Messis, 35, sista chans på VM-guld. Men samma sak gäller för den kroatiske mittfältsdynamon Luka Modric, 37. Är man i samma generation som Lionel Messi och Cristiano Ronaldo är det lätt att hamna i skuggan, men faktum är att få spelare har varit bättre än Modric de senaste 15 åren.

Kroaten har skördat stora framgångar med Real Madrid där han har vunnit trippla ligatitlar och fem Champions League-titlar. Men framför allt har han varit ansiktet utåt för det kroatiska landslaget. När laget gick till VM-final för 2018 var Modric den stora stjärnan och hans storartade insatser i VM lade grunden till att han tog hem Ballon d'Or, priset till världens bäste fotbollsspelare, samma år.

Även i år är han Kroatiens ledare på planen.

Det är otroligt hur han spelar. Han är inte trött, han hamnade inte steget efter, han spelade hela 120 minuter. Vid 37 års ålder är det otroligt, men det är Luka Modric och det visar att han är en av de bästa spelarna i världen, sade förbundskapten Zlatko Dalic efter segern mot Brasilien.

Mot Argentina spelar Modric sin 161:a landskamp. Blir det också hans sista VM-match?

Luka Modric är Kroatiens stora stjärna.

+ Argentina jagar revansch

I Ryssland för fyra år sedan stötte lagen på varandra redan i gruppspelet. Då som nu var Kroatiens härförare Luka Modric och Lionel Messi var Argentinas dito. Och den sistnämnde lär se tillbaka på matchen i Nizjnij Novgorod med mörker i blicken.

Argentina blev överkört och förlorade med 0–3. Målskyttar för Kroatien var Ante Rebic, Ivan Rakitic och just Luka Modric.

+ Utreds efter skandalmatchen

Argentinas straffseger mot Nederländerna i kvartsfinalen var en stökig historia. I den andra halvleken hamnade argentinske mittfältaren Leandro Paredes i hetluften när han först tacklade omkull Nathan Aké och sedan sköt bollen rakt mot den nederländske bänken.

Därefter, och i samband med straffläggningen, fick domarna kliva emellan flera gånger för att lugna ned situationen. I helgen meddelades det också att Internationella fotbollsförbundet Fifa ska utreda Argentina efter att dess spelare och ledare anses ha brutit mot ordningen och säkerheten under matchen.

Blir det lugnare den här gången?

TT
/
/
/
/
/
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Xabi Alonso nobbar Liverpool

Reinfeldt om läktaroron: "Kan dämpa kärleken"

2 timmar sedan
Å ena sidan en förväntad storpublik på flera håll. Å andra sidan farhågor kring mer våld. På påskafton börjar fotbollsallsvenskan 2024. Vi är oroliga för att ordningsstörningarna kan dämpa kärleken och möjligheten att alla ska känna att fotboll tillhör mig, säger Fredrik Reinfeldt, ordförande i Svenska fotbollförbundet.

Stark start av Stark – blågul fajt om OS-plats

idag 10:38
Maja Stark har börjat bra i Arizona, Anna Nordqvist likaså. Tillsammans med Madelene Sagström går de en tuff kamp om en plats i OS i Paris i sommar.

Ali: "Tensta har inte haft något fotbollsproffs"

idag 06:30
Vägen till elitfotbollen har varit krokig, men Taha Ali vill inte ha resan ogjord. Malmö FF-stjärnan ser det som sin uppgift att vara en förebild för alla som jagar en dröm. Stora profiler från våra områden behöver engagera sig, säger 25-åringen.

Minst tolv svenskar i NHL-slutspel

idag 06:19
Minst tolv svenskar, förmodligen betydligt fler, kommer att få spela NHL-slutspel. Det står klart sedan Florida, Boston, Carolina och Dallas har ordnat biljett efter tidigare klara New York Rangers.

Häckens CL-resa över: "Vi var inte ens nära"

igår 22:52
Häckens Champions League-resa har varit imponerande. Men nu är den över. Paris Saint-Germain vann returmötet i Paris med 3–0 och är vidare till semifinal med sammanlagt 5–1. Vi var inte riktigt nära i dag, säger mittfältaren Filippa Curmark till SVT.