Klüft hoppar igen

Carolina Klüft har börjat hoppa längd igen efter sin stressfraktur.


Carolina Klüft har börjat hoppa längd igen efter sin stressfraktur.

De första försöken har gjorts i veckan, under träningslägret i Portugal.

– Hon känner ingenting, så det går som vi hoppas, säger tränaren Agne Bergvall till TT.

Carolina Klüft har haft en tuff tid sedan hon ställde om till längdhopp. Den före detta sjukamparen fick besviken lämna Peking utan OS-medalj sedan hon inte lyckats nå upp till sin vanliga nivå i finalen, och drygt två månader senare upptäcktes en stressfraktur i ena skenbenet. Hon satsade därför enbart på löpning under inomhussäsongen och har lagt tresteget åt sidan tills vidare.

Men Klüfts skada var ändå lindrigare än systrarna Kallurs och benet har läkt så pass bra att hon i veckan för första gången kunde sätta på sig spikskorna och hoppa längd, åtminstone med halv ansats.

Tidigare hade hon bara hoppat med vanliga träningsskor.

– Det blir nog bra det här, svarar Agne Bergvall kryptiskt på frågan om hur hoppningen gått.

Bergwall fortsätter:

– Jag är så tråkig så att vi inte har ens något ute att mäta med. Det är ganska oväsentligt, det viktiga är utförandet. Är det utfört på rätt sätt så kommer resultaten. Sedan får vi se vad det blir.

Tävlingspremiären för längdhoppet blir troligtvis i GP-galan i New York den 30 maj, även där med halv ansats. Tanken är samtidigt att Klüft ska fortsätta träna hårt under maj och juni, för att sedan så småningom bli i allt bättre form fram tills VM i Berlin i mitten av augusti.

När TT träffade Carolina Klüft på träningslägret i Albufeira i förra veckan var hon därför noggrann med att påpeka att det inte lär bli några rekordlängder i de tidiga tävlingarna.

– Det känns skönt. Jag har tid, jag har inte bråttom, det är inte i morgon. Bara för att det börjar i kalendern så behöver ju inte jag börja då. Jag har inga höga förväntningar på mig själv på att göra några superresultat i början av sommaren. Det är i VM jag ska vara i bra form, säger Carolina Klüft till TT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!