Sugen Klüft satsar mot OS 2012

Carolina Klüft hade planerat att Peking skulle bli hennes sista OS.


Carolina Klüft hade planerat att Peking skulle bli hennes sista OS. Men stressfrakturen som hämmat henne har fått friidrottsstjärnan att tänka om.

– Känner jag samma sug som nu så kan det nog bli OS i London 2012, säger hon.

När Carolina Klüft skadad följde inomhus-VM i Valencia förra året skickade hon ett grattis-sms till kompisen och femkampssegrarinnan Tia Hellebaut. Där stod: "OS 2012 följer vi från läktaren med våra barn".

Hellebaut skrällvann senare under 2008 OS-guld i höjd, blev gravid under hösten och har nu slutat med friidrott. Belgiskan kommer nog att sitta på läktaren i London med sitt barn, men familjen Klüft kommer inte att sitta bredvid.

– Tia är så lycklig med sin kula på magen, men när det kommer till barn är jag inte alls där. Det kan säkert ändras fort, men min klocka tickar inte. Om jag slutar före OS i London så gissar jag att det inte är på grund av barn, säger Klüft.

Nu när stressfrakturen, som troligen hämmade henne i Peking, har börjat läka ihop kan Klüft tänka sig att tävla i London 2012.

Före Peking var jag säker på att jag inte skulle göra fler OS, men efteråt kände jag revanschlust och tänkte "va fan, fyra år går ju skitfort". Nu ska jag köra i två år, över EM i Barcelona, sedan ska jag utvärdera om det blir ytterligare två år. Jag drömmer om många andra saker som inte kan kombineras med en elitsatsning i friidrott, men känner jag samma sug som jag gör nu så kan det nog bli OS i London 2012.

Vad handlar de där andra drömmarna om?

– Dem behåller jag i mitt eget huvud, men jag har planer för livet efter friidrotten. Jag vill engagera människor, skapa förändring och hopp.

Mamma tror att jag ska bli politiker, och jag kan tänka mig att jobba med engagerade människor. Jag vill göra mer i den här världen än att bara springa runt och träna och tävla, även om jag inte vill nedvärdera det.

Skulle du vilja sluta som Tia Hellebaut, att gå från mångkampsguld till att vinna OS i en individuell gren?

– Jag vill inte ha en väg som är bestämd och anpassa mina känslor efter den vägen. Det finns jättemånga som har chansen att vinna OS-guld i längd och det är så små marginaler, jag vill inte fokusera min karriär och min glädje på den lilla stunden. Visst vore det en dröm, men jag vill ha kul under tiden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!