Magnus Hävelid (mitten) gör sitt första JVM som förbundskapten. Här med backen Calle Odelius (vänster) och forwarden Liam Öhgren (höger). Arkivbild.
Magnus Hävelid (mitten) gör sitt första JVM som förbundskapten. Här med backen Calle Odelius (vänster) och forwarden Liam Öhgren (höger). Arkivbild. - Foto: TT

Guide: Sveriges jakt på JVM-guld

Ett offensivt laddad Sverige gräver guld i Kanada.Kan Juniorkronorna gå hela vägen?Här är allt du behöver veta inför JVM i ishockey.


Vad: Junior-VM i ishockey.

När: 26 december–6 januari.

Var: Halifax och Moncton, Kanada.

Tv: Sänds i SVT:s kanaler och SVT Play samt Viaplay och TV6.

+ Sveriges gruppspelsmatcher

26 december: Sverige–Österrike, Halifax, klockan 19.30 svensk tid, SVT2/SVT Play.

27 december: Tyskland–Sverige, Halifax, 19.30, SVT2/SVT Play.

29 december: Sverige–Tjeckien, Halifax, 19.30, TV6/Viaplay.

1 januari: Kanada–Sverige, Halifax, 00.30, TV6/Viaplay.

I grupp B spelar USA, Slovakien, Schweiz, Finland och Lettland.

Ryssland, som är avstängt efter invasionen av Ukraina, skulle ha arrangerat mästerskapet men fråntogs värdskapet.

+ Ny förbundskapten

Tomas Montén har slutat som förbundskapten för Juniorkronorna och Magnus Hävelid är ny vid rodret. Hävelid visade direkt en öppen linje när han vid truppsläppet i början av december gick ut med att Carl Lindbom är uttalad förstemålvakt och Victor Stjernborg är lagkapten. Något som förbundskaptener brukar vänta med att uttala sig om.

Hävelid vet också vad som krävs för att vinna. Under sin tid som förbundskapten för Småkronorna var han med och ledde Sverige till två guld på U18-VM. Det senaste guldet kom i våras där stommen utgjordes av flera spelare som nu är med i JVM-laget.

+ Kan trenden brytas?

Sedan Sverige tog JVM-guld 2012 har tre landslag delat på gulden. Kanada, som vann senast, har fyra och Finland och USA har tre vardera. Favorit i vanlig ordning är hemmanationen Kanada som har supertalanger som Connor Bedard, Adam Fantilli och Shane Wright i sitt lag.

Men allt kan hända i en turnering och om det är något lag som ska kunna slåss om guldet utöver Finland, USA och Kanada så är det Sverige.

Alla i laget måste jobba hårt och ta sina roller. Då kan vi ta guld, sade Juniorkronornas stjärnforward Leo Carlsson inför turneringen.

+ Tillbaka till det normala

Coronapandemin avbröt turneringen förra året och den spelades i stället i augusti i år. Men intresset var svalt och turneringen var långt ifrån den publikfest det brukar vara. Nu är det som vanligt igen. JVM spelas över jul och nyår och det väntas vara rejält med publik på läktarna.

+ Så gick det senast

Sverige tog brons i somras efter att ha besegrat Tjeckien i matchen om tredje pris. Kanada vann mot Finland i finalen.

Från den truppen återfinns sju spelare i årets upplaga av Juniorkronorna.

Sverige har vunnit JVM två gånger, 1981 och 2012, och totalt har det blivit fem medaljer. Utöver gulden är det silver 2018, brons 2020 och 2022.

+ Den svenska truppen

Målvakter: Ian Blomquist, Västerås, Marcus Brännman, Dubuque, Carl Lindbom, Djurgården.

Backar: Elias Pettersson, Örebro, Oskarshamn, Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå, Victor Sjöholm, HV71, Calle Odelius, Djurgården, Adam Engström, Rögle, Ludvig Jansson, Södertälje, Jakob Norén, Modo.

Forwards: Fabian Wagner, Linköping, Fabian Lysell, Providence, Noah Östlund, Djurgården, Filip Bystedt, Linköping, Isak Rosén, Rochester, Liam Öhgren, Djurgården, Leo Carlsson, Örebro, William Strömgren, Brynäs, Jonathan Lekkerimäki, Djurgården, Milton Oscarson, Örebro, Victor Stjernborg, Växjö, Oskar Pettersson, Rögle, Simon Robertsson, Skellefteå.

TT
/
Jul
/
/
/
SVT
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!