Pelé och Neymar träffades i Santos 2011. Arkivbild.
Pelé och Neymar träffades i Santos 2011. Arkivbild. - Foto: TT

Neymars hyllning: Han gjorde fotboll till konst

Fotbollsvärlden sörjer Pelés bortgång. Men "Kungen av fotboll" hyllas också."Han gjorde fotboll till en konstform", menar Brasiliens nuvarande största stjärna Neymar.


Pelé slog igenom i VM i Sverige 1958 då Brasilien besegrade Sverige i finalen. En av motståndarna var Kurre Hamrin.

— Jag vill bara säga att det är en god vän som jag har haft under alla år. Alla har vi ju tyvärr den vägen att gå. Egentligen är det ju Maradona och Pelé vi har haft... tiden går och man försöker hänga med framåt, säger legendaren Kurre Hamrin till Aftonbladet.

— Han var så duktig som fotbollsspelare, men hade främst en storhet som människa och sitt sätt att vara. Och han var så fin och trevlig mot mig. Han kom en gång fram för att krama mig.

"Stort att få spela på samma plan"

Tommy Svensson, före detta förbundskapten och landslagsspelare, spelade i VM 1970 som var Pelés sista VM.

— Han var stor, jag hade ju glädjen att som 13-åring se honom live på Råsunda, både i semifinal och final. Det var en fantastisk upplevelse, han blev ju en stor idol då. Och sedan efter VM 1970 fick jag möta honom på planen, han var på turné med Santos i Europa och jag spelade i Standard Liège. Det var en upplevelse, det var stort att få spela på samma plan som Pelé, säger Svensson till TT.

TT: Vad skulle du säga att han hade för påverkan på din generation av fotbollsspelare?

— Han hade en stor inverkan, han representerade ju en teknisk och varierad fotboll och var ju ett föredöme för många, både på planen och utanför. Jag tycker det är svårt att jämföra mellan olika generationer, men under tiden han spelade så var han ju bäst i världen, det är ingen tvekan om den saken, säger Svensson.

"Han gav röst till fattiga"

Paris Saint-Germains brasilianske stjärna Neymar skriver i sin hyllning:

"Före Pelé var 10 bara ett nummer. Men den underbara meningen är inte fullständig. Jag skulle säga att före Pelé var fotboll bara en idrott. Han gjorde fotboll till en konstform, till underhållning. Han gav röst till de fattiga, till svarta och satte Brasilien på kartan. Fotboll och Brasilien fick en status tack vare Kungen. Han är borta men hans magi finns kvar. Pelé är EVIG!"

Neymars klubbkompis, den argentinske världsmästaren Lionel Messi skriver:

"Vila i frid Pelé."

Den franska fotbollsstjärnan Kylian Mbappé skriver på Twitter:

"Kungen av fotboll har lämnat oss men hans arv kommer alltid att bestå.”

Särskild relation

Svenska fotbollförbundet hyllar Pelé på sin webbplats:

"Tidernas kanske störste fotbollsartist har lämnat oss och förlusten känns djupt i svenska fotbollshjärtan. Vår relation, din och Brasiliens med svensk fotboll, kommer alltid vara något särskilt efter det du som 17-åring gjorde här. I VM 1958 i Sverige lyste du och för Brasilien, Sverige och världen blev världsfotbollen något helt annat efter det. Tack för din mästerliga sportslighet och vänlighet genom åren."

Den argentinske fotbollstränaren och förbundskaptenen Cesar Luis Menotti spelade med Pelé i Santos.

"Det blir svårt att hitta en ny Pelé. Han hade allt, var vig, kunde hoppa som ingen annan, kunde spela med båda fötterna, var fysiskt stark och modig", kommenterar Menotti, enligt AP.

TT
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rafael Nadal dominant i comebacken

Här är Sveriges grupp i Paris-OS

EM-bronset i Tyskland säkrade en plats i sommarens OS.

Klart: Nordiska dueller i Paris-OS

Värdnationen Frankrike valde grupp B. Därmed hamnade Sverige i A – tillsammans med bland andra Norge och Danmark. Paris-OS fylls därmed av nordiska dueller.

Oskarshamns poängkung till Färjestad

1 timme sedan
Profilerna fortsätter att lämna degraderade Oskarshamn.

Dahlins NHL-tränare sparkas

2 timmar sedan
Rasmus Dahlins Buffalo sparkar tränaren Don Granato sedan NHL-klubben missat slutspel för 13:e året i rad.

Hiljemark tar över Elfsborg – succétränaren lämnar

3 timmar sedan
Elfsborg byter tränare i sommar. Jimmy Thelin har fått ett nytt tränarjobb i skotska Aberdeen. Han ersätts av en tidigare SM-guldvinnare i gulsvart: 31-årige Oscar Hiljemark. Det här var planen hela tiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.