Sverige och Portugal avslutade mellanrundan i Scandinavium.
Sverige och Portugal avslutade mellanrundan i Scandinavium. - Foto: TT

Ännu en svensk VM-seger avslutade mellanrundan

Sverige gjorde länge en halvblek insats mot Portugal. Att det ändå blev seger till slut med 32–30 får ses som ännu ett styrkebesked inför VM-kvartsfinalen i Stockholm på onsdag.

Fakta: Sveriges VM

Så slutade mellanrundan i Göteborg: Sverige 10 poäng, Ungern 6, Island 6, Portugal 5, Brasilien 3, Kap Verde 0.

I Stockholm, på onsdag kväll.

Med fredagens urladdning mot Island i färskt minne var det tidigt tydligt att matchen mot Portugal inte betydde någonting mer än äran för svensk del.

Det märktes både på planen och läktarna, även om det var så gott som fullsatt i Scandinavium igen. En av åskådarna nu var målvaktshjälten Andreas Palicka, som fick välbehövlig vila, och han fick se en hafsig matchöppning där det dröjde nästan fem minuter innan Eric Johansson sköt matchens första mål.

Just 22-årige Johansson och hans tunga skott var det stora utropstecknet i första halvleken, där han gjorde fyra mål på lika många försök.

Wanne brände allt

Skärpan var långtifrån lika bra på övriga håll och kanter. Inte minst den blågula vänsterkanten, där Hampus Wanne var ur slag och brände tre av tre skott – däribland en straff – i en halvlek som Sverige lämnade i underläge 13–14.

— Som lag måste vi förbättra vårt försvarsspel. De får glida igenom allt för lätt och framåt måste vi gå mer mot mål i luckorna som finns, sade Eric Johansson till Viaplay i halvtid.

För Sverige väntar VM-kvartsfinal i Tele2 arena i Stockholm på onsdag och det viktigaste nu var att inte dra på sig några onödiga skador och skavanker inför den matchen.

Viktigt för Portugal

Samtidigt betydde matchen allt för Portugal – och Ungern. Portugiserna behövde nämligen ta minst en poäng för att snuva ungrarna på den andra kvartsfinalplatsen från mellanrundan i Göteborg.

De ungerska spelarna måste ha jublat när de fick se ett betydligt vassare Sverige efter paus. Tobias Thulin ersatte Mikael Appelgren mellan stolparna och hade mer flyt i målet. Och när Daniel Pettersson, glödhet åttamålsskytt på högerkanten, satte 25–19 trodde nog de flesta att Sverige hade gjort segerrycket.

Men Portugal kröp närmare, till 27–26, innan Pettersson med ett av alla sina mål gav Sverige lite andrum igen.

Utmärkte Eric Johansson fick skjuta det sista blågula målet i segern som stannade vid 32–30.

Sverige har vunnit samtliga sex matcher på vägen till kvartsfinal. På måndagskvällen avgörs det om motståndaren då blir Danmark eller Egypten.