Stockholm

Djokovic till final – nära tionde titeln

Novak Djokovic möter Stefanos Tsitsipas i finalen.
Novak Djokovic möter Stefanos Tsitsipas i finalen. Foto: TT

Det mesta inför semifinalen handlade om kontroversen kring Novak Djokovics far, Srdjan.Men utan pappan på läktaren kunde Novak Djokovic likväl besegra Tommy Paul i tre raka set och avancera till ännu en Australian Open-final.Där möter han greken Stefanos Tsitsipas.


Fakta: Fem senaste herrmästarna i Australian Open

2022: Rafael Nadal, Spanien.

2021: Novak Djokovic, Serbien.

2020: Novak Djokovic, Serbien.

2019: Novak Djokovic, Serbien.

2018: Roger Federer, Schweiz.

Upptrappningen till semifinalen mot Paul handlade mycket om Srdjan Djokovic. Novak Djokovics far syntes i en video upplagd på Youtube posera för ett foto tillsammans med två män. Den ena av dem bär en t-shirt med bokstaven "Z" – en symbol som används av dem som stödjer Rysslands president Vladimir Putin i kriget mot Ukraina – och håller i en rysk flagga prydd av Putins ansikte.

Srdjan Djokovic meddelade några timmar före semifinalen att han inte skulle närvara på läktaren och att det inte var hans avsikt att "orsaka sådana störningar och rubriker".

Det verkade dock inte vara något som påverkade Djokovic spelmässigt.

Pressades i början

Den amerikanske uppstickaren Tommy Paul besegrades i tre raka set men det var trots det ingen enkel väg till finalen för den serbiske suveränen – åtminstone till en början.

Paul pressade Djokovic rejält i första set. Serben gick upp i en klar ledning men då bröt amerikanen Djokovics serve två gånger, vann fyra raka game och kvitterade till 5–5. Men Djokovic skulle till slut få tillräcklig ordning på maskineriet och ta hem första set med 7–5.

Den serbiske världsfemman vann till slut klart med 7–5, 6–1, 6–2. Nu har 35-åringen chans på sin tionde titel i Australian Open.

— Jag försöker njuta av varje ögonblick. Utan min familj och mitt team hade inte allt detta varit möjligt. Det är en individuell sport och man är ensam på banan, tar ansvaret men också äran. Men kredd ska ges till de som ska ha det och det är till mitt team som är med mig under bra och dåliga ögonblick. Det är lika mycket deras framgång, säger han.

I finalen på söndag väntar Stefanos Tsitsipas.

Tsitsipas hade sedan tidigare tre semifinalförluster i Australian Open. Men på det fjärde försöket gick det vägen när han besegrade ryssen Karen Chatjanov med 3–1 i set.

Den 24-årige greken tog hem de två första seten och hade vid ställningen 5–4 i tredje chansen att serva hem matchen. Men Tsitsipas sjabblade bort läget och förlorade senare i tiebreak.

Men i fjärde set var det inte mycket till snack. Tsitsipas vann de tre första gamen och kunde senare någorlunda komfortabelt spela hem matchen. Slutsiffrorna skrevs till 7–6, 6–4, 6–7, 6–3.

Kan bli världsetta

Skulle världsfyran Tsitsipas ta hem Australian Open kommer han att bli världsetta för första gången i karriären.

— Det är en grand slam-final, jag kan bli världsetta och det är en barndomsdröm att någon dag vara etta i världen. Jag är nära och jag är glad över att möjligheten kommer här i Australien, säger han.

Även Djokovic, som är rankad femma, blir världsetta om han vinner finalen.

Tsitsipas har varit i en grand slam-final tidigare, Franska mästerskapen 2021, där det blev förlust mot just Djokovic.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.