Hanna Öberg har gjort det igen, tagit ett mästerskapsguld i distanslopp.
Hanna Öberg har gjort det igen, tagit ett mästerskapsguld i distanslopp. - Foto: TT

Distansdrottningen slog till igen: Betyder mycket

På dagen fem år sedan Hanna Öberg slog igenom med OS-guld i distansloppet slår hon till igen med guld på mästerskap – i skidskytte-VM i Oberhof.Det blir lite rys ändå va? Det har hänt en hel del sedan den där dagen för fem år sen och att jag gör det idag igen betyder oerhört mycket, säger hon.


Fakta: Hanna Öberg

Född: 2 november 1995 i Kiruna. Uppväxt i Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Familj: Mamma Viktoria, pappa Tomas, lillasyster Elvira. Sambo med Martin Ponsiluoma.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Världscupdebut: 2016.

Mästerskapsmedaljer: OS: 2 guld, 1 silver. VM: 2 guld, 3 silver, 4 brons. Sju världscupsegrar (inklusive en i VM).

Hanna Öberg är drottning av distanslopp med tre mästerskapsguld och ett silver. Och i Oberhof fick hon fira segern tillsammans med Linn Persson som tog silver. De delade prispall redan på sprinten då Öberg tog silver och Persson brons.

— Jag är så imponerad av Linn idag, att skjuta fyra nollor, det är så starkt att göra det på en mästerskapsdistans. Att vi får dela pallen igen, det är oerhört stort för det här laget, säger Öberg.

Hon berättar att distanslopp, som är 15 kilometer skidåkning och fyra skjutningar med tidsstraff på en minut för varje bom, passar henne väldigt bra.

— Det är lång åksträcka, man måste göra jobbet helt själv och hålla fokus på skjutvallen under väldigt lång tid under en tuff tävling. De grejorna tror jag verkligen passar mig. Sen tror jag att är det något jag är riktigt bra på är det sista stående skyttet i distans. Jag har lyckats där många gånger, ett sånt självförtroende gör mycket, säger Öberg.

Hanna Öberg tycker att distanslopp passar henne bra med lång åktid och tufft skytte.

Hittade känslan igen

27-åringen vann säsongens första distanslopp, vid världscuppremiären i Kontiolax.

— Se var det frustrerande i många lopp före jul, jag var inte helt nöjd när jag kom hem för julfirande. Och sen blev jag sjuk och blev tvingad till ett litet break och jag missade (tävlingarna i) Pokljuka. Då insåg jag att det inte var lika kul att se skidskytte på tv, inte lika roligt som att tävla i alla fall. Sen dess har det bara gått bättre och bättre, säger hon.

— Jag har hittat tillbaka till en helt ny tävlingsglädje, en känsla för tävlandet som jag inte haft på ganska lång tid. Och det betyder mycket bara det, jag tror verkligen att det var en stor nyckel till att jag kan vara här på VM och prestera.

I VM-loppet bommade Öberg redan på första skyttet. Men körde så fort i spåret att hon trots tidsstraffet på en minut slog Persson med 10,3 sekunder. Bronset gick till italienskan Lisa Vittozzi, som sköt bort sina guldchanser när hon missade sitt allra sista skott.

Linn Persson tog silver och Hanna Öberg guld i distansloppet vid skidskytte-VM.

Hälsning från Elvira

Elvira Öberg kom inte till start då hon fortfarande är krasslig, men passade efteråt på att skicka en hälsning till storasyster Hanna och Persson på Instagram:

"Den här tjejen alltså, grattis till ännu en världsmästartitel. Och även den här tjejen imponerar än en gång, stort grattis till ännu en medalj Linn", skriver Elvira Öberg.

Sverige har nu tagit sex medaljer på skidskytte-VM i Oberhof, ett tangerat rekord från VM 2021. Det har bara hänt en gång tidigare att Sverige tagit guld och silver i samma VM-lopp i skidskytte, 1958, enligt SVT.

Övriga svenska placeringar i distansen: Mona Brorsson, 29:a, Anna Magnusson, 35:a.

TT
/
Jul
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!