Gais Mervan Celik avgjorde cupderbyt mot IFK Göteborg. Arkivbild.
Gais Mervan Celik avgjorde cupderbyt mot IFK Göteborg. Arkivbild. - Foto: TT

Cupsmäll för "Blåvitt" – föll i derbyt mot Gais

Det finns knallar som slår lite extra hårt.Som att slå "storebror" IFK Göteborg med 2–1 i svenska cupen.Gais mådde väl i söndagens eftermiddagstriumf.

Stor hjälte för de grönsvarta blev Mervan Celik som avgjorde tillställningen, som spelades på Häckens hemmaarena Bravida arena, knappt 20 minuter in på den andra halvleken.

"Blåvitts" Adam Carlén försökte reparera sitt eget misstag men rev i stället ner Celik i straffområdet. Celik tog själv hand om elvametersmöjligheten och sopade in 2–1 till Gais.

— Det här är grymt för alla gaisare. En sådan här vinst betyder mycket för dem och givetvis för oss också. Det är skönt att ge segern till dem så att de kan gå till jobbet rakryggade och barnen kan gå glada till skolan, säger matchvinnaren till gp.se.

Bara minuter innan det grönsvarta segermålet hade Axel Norén skickat in kvitteringen för Gais på volley från nära håll.

IFK Göteborgs Carlén var spelaren som spräckte nollan när han knoppade in 1–0 i slutet av den första halvleken.

Jämn tabell

Gais seger gör att det nu är stenhårt om vilket av de fyra lagen i grupp 7 som ska avancera till kvartsfinal. För på annat håll slutade IFK Norrköping och Utsikten 3–3. "Peking" är nog gladast för det då 2–3-reduceringen kom i 88:e minuten medan kvitteringen kom i 93:e.

Inför den tredje och sista omgången toppar IFK Norrköping gruppen på fyra poäng efter två spelade matcher. "Blåvitt" är tvåa med tre poäng, samma poäng som trean Gais. Utsikten är sist med en poäng.

I den sista gruppspelsmatchen tar IFK Göteborg emot IFK Norrköping medan Gais gästar Utsikten, matcherna spelas söndag 5 mars. Gruppsegraren är klar för kvartsfinal.

Fischer tvåmålsskytt

I grupp 5 gjorde AIK:s danska stjärnlån Viktor Fischer de två sista målen i 3–0-segern borta mot Östersund. John Guidetti inledde målskyttet på straff, som han själv ordnade till synes billigt efter att ha ramlat lätt i straffområdet. AIK toppar gruppen på fyra poäng, strax före Västerås SK som Solnalaget kryssade mot förra helgen. Nu bortaslog VSK Varberg med 2–0.

AIK avslutar hemma mot Varberg nästa måndag, medan Västerås tar emot Östersund.

I grupp 2 har Djurgården ett järngrepp om förstaplatsen efter 2–1 borta mot Örebro. Blåränderna fick en smakstart när Gustav Wikheim tidigt sköt 1–0, men Noel Milleskog nickade in ÖSK:s kvittering efter paus. Avgörandet dröjde till 91:a minuten då Piotr Johanssons långskott gav segern till Djurgården, som har maximala sex poäng inför avslutningen hemma mot Brommapojkarna.

Kvartsfinalerna, dit de åtta gruppsegrarna tar sig, spelas 11–12 mars, semifinalerna 18–19 mars och finalen 18 maj.