Gianni Infantino blev på torsdagen omvald som Fifa-ordförande. Arkivbild.
Gianni Infantino blev på torsdagen omvald som Fifa-ordförande. Arkivbild. - Foto: Aaron Chown/AP/TT

Svensk protest när Infantino valdes om

Det fanns ingen motkandidat.På torsdagen valdes kontroversielle Gianni Infantino om som ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) i ytterligare fyra år.Sveriges representanter på plats applåderade inte omvalet av Infantino.


Fakta: Gianni Infantino

Fullständigt namn: Giovanni Vincenzo Infantino.

Ålder: 52 (född 23 mars 1970 i Brig, Schweiz).

Aktuell: Valdes på torsdagen om som ordförande för Internationella fotbollsförbundet (Fifa). Ett uppdrag han har haft sedan 2016. Under sin tid som ordförande har han blivit omstridd, bland annat för allt som skedde runt VM i Qatar, bristande satsningar på damfotboll och för hans nära kontakter med Rysslands president Vladimir Putin.

Generalsekreterare Håkan Sjöstrand och förbundsstyrelseledamot Simon Åström var på plats på Fifa-kongressen i Kigali, Rwanda, för Svenska fotbollförbundets (SvFF:s) räkning.

Norska sajten Idrettspolitikk skriver att de svenska representanterna inte applåderade när Infantino valdes om. Svenskarna ska även ha ställt sig upp bland de sista när övriga reste sig för att applådera Fifa-ordföranden.

SvFF:s ordförande, Karl-Erik Nilsson, sade tidigare i veckan till Fotbollskanalen att Sverige inte stödjer Infantino samt att han då inte visste hur de skulle markera sin inställning.

Infantino: Jag älskar er

Enligt norska TV2 applåderade inte heller Lise Klaveness, ordförande i norska fotbollsförbundet, när Infantino blev omvald. Det ska inte heller representanter för nederländska förbundet, engelska förbundet och tyska förbundet gjort.

— Vi är inte nöjda med omvalet, sade Klaveness till TV2 inför kongressen.

Infantino kommer nu sitta kvar på posten till och med åtminstone 2027.

— Tack till er alla, min familj, min fru, mina vänner, mitt lag, säger han i sitt tacktal och fortsätter:

— Alla de som älskar mig, jag vet att det är många. Och de som hatar mig, jag vet att det är några få – jag älskar er alla.

Infantino syntes söka reaktioner bland gästerna i lokalen efter sina ord men fick bara gehör från en annan person framme vid podiet.

— Vi älskar dig herr ordförande, hördes någon säga.

"En ära"

— Att vara ordförande för Fifa är en stor ära och ett privilegium med stort ansvar. Jag är verkligen rörd över ert stöd och jag lovar er att jag kommer fortsätta tjäna fotbollen världen över och alla medlemsländer, säger Infantino.

— Ledarskap handlar om att lyssna och att leda, ledarskap handlar också om att agera, jag är här för att agera. Ni kan fortsätta lita på mitt engagemang, det enda jag önskar från er är att fortsätta jobba hårt för att ena fotbollsvärlden.

Infantino har varit ordförande i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) sedan han tog över efter skandalomsusade Sepp Blatter 2016. 2019 valdes Infantino om – utan någon konkurrens även den gången.

TT söker SvFF för en kommentar.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

Mucolli poängräddare för Göteborg – kvitterade sent

1 timme sedan

Världsstjärnan hyllar Åberg: "Helt fantastisk"

3 timmar sedan
Känslorna var lika starka som för två år sedan. Men den här gången grät Rory McIlroy glädjetårar. Efter Europas Ryder Cup-seger hyllade han svenske rookien Ludvig Åberg. Förhoppningsvis är han en del av Europas lag under de kommande 20 åren, säger den nordirländske stjärnan.

Svenskorna bänkade när Arsenal premiärförlorade

idag 17:12
Antiklimax för titeljagande Arsenal. I Super League-premiären hemma mot Liverpool blev det förlust, 0–1.

Sirius makalösa vändning – Degerfors kollapsade

idag 17:10
Sirius stod för en makalös vändning hemma mot Degerfors. Fram till den 90:e minuten låg hemmalaget under med 0–2.

Chilufya frälste Häcken – slog AIK

idag 17:04
Under fyra säsonger med Djurgården tog han inte en poäng mot AIK. Nu satte Edward Chilufya sina två första mål för Häcken och sänkte Solnalaget. En skön känsla. Jag har spelat så många gånger mot AIK och aldrig gjort mål förut, säger han efter 2–0-segern.

Fortsatt tungt för Almeria efter oavgjort mot Granada

idag 16:35
Almeria har fortfarande inte vunnit en match i La Liga i fotboll den här säsongen. Det gick inte vägen på hemmaplan mot Granada heller. 3-3 (3-0) slutade matchen på Estadio del Mediterráneo på söndagen, åttonde matchen i rad utan seger för Almeria.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.