Ståle Solbakken, Norges förbundskapten.
Ståle Solbakken, Norges förbundskapten. - Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Solbakken efter Zlatans VM-hyllning: "Djupt oenig"

Zlatan Ibrahimovic hyllade fotbolls-VM och värdlandet Qatar.Nu får svensken kritik från Norge.Jag är djupt oenig, säger Ståle Solbakken, förbundskapten för norska fotbollslandslaget.


Ibrahimovic var på plats i Qatar – som anklagats för brott mot mänskliga rättigheter – tillsammans med sin familj och såg VM-finalen mellan Argentina och Frankrike.

Vid en presskonferens hyllade landslagsanfallaren VM-upplevelsen.

Ord och tankar som Norges förbundskapten inte delar.

— Jag tror att alla vet var jag står i den debatten. Vi tycker att Qatar aldrig skulle ha haft VM och att de inte var en trovärdig arrangör. Och att det som har med homofobi och mänskliga rättigheter att göra inte är förenligt med att anordna ett sådant mästerskap, säger Ståle Solbakken.

— Om det är det han syftar på håller jag djupt inte med.

Zlatan Ibrahimovic.

Ibrahimovic om VM: "Fantastiskt"

41-årige Ibrahimovic sparade inte på orden när han fick frågan om slutspelet som avgjordes i slutet av fjolåret.

— Fantastiskt. Det var hur grymt som helst. Vi, jag och familjen, var där i två dagar. Organisationen: tio poäng. Upplevelsen: tio poäng. Matchen: tio poäng. Publiken: tio poäng. Maten: tio poäng. Resan: tio poäng. VM: tio poäng. Allt var tio poäng, sade han.

Till SVT utvecklade han sina svar kring Qatar.

— Jag tror man har gett möjligheter att få jobb. Sedan hur de behandlat dem, jag har inte varit på plats och sett så jag kan inte bedöma och svara på de frågorna, sade stjärnan och fortsatte:

— Qatar som land, jag tror att det är ett system som funkar. Finns det droger? Nej. Finns det kriminalitet? Nej. I Sverige finns det kriminalitet? Ja, väldigt mycket. Droger? Ja. Qatars system funkar. Det svenska systemet? Det funkar men om det funkar till hundra procent, det vet jag inte.

"Anmärkningsvärt"

Solbakken:

— Jag tycker att det påståendet är anmärkningsvärt.

— I ett så kontrollerande samhälle som det är så säger det sig självt att det uttalandet är väldigt på gränsen. Och långt över gränsen.

Zlatan Ibrahimovic och Ståle Solbakken har uttalat sig i ämnet under Sveriges respektive Norges kvalsamlingar.

Sveriges kval – i jakten på en EM-plats i Tyskland 2024 – inleds med hemmamatchen mot Belgien på fredag medan Norge möter Spanien borta på lördag.

TT
/
/
/
SVT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!