Elias Pettersson hade tackat ja till VM-spel, men hans försäkring blev för dyr. Arkivbild.
Elias Pettersson hade tackat ja till VM-spel, men hans försäkring blev för dyr. Arkivbild. - Foto: DARRYL DYCK/AP/TT

Guldtränarens stora kritik mot ishockey-VM: ”Behöver mer stjärnstatus”

Det är för få stjärnor i ishockey-VM. Efter försäkringshaveriet med Elias Pettersson vill Tre Kronors förre guldtränare Rikard Grönborg att IIHF tar ett större ansvar. De behöver steppa upp om det ska bli något extra, säger Grönborg.


Finlands Mikko Rantanen, Stanley Cup-mästare förra säsongen och 55-målsskytt i NHL den här säsongen, är det enda riktigt stora namnet i årets ishockey-VM.

Elias Pettersson hade tackat ja till att spela och gett turneringen ytterligare stjärnglans. Men allt havererade när Vancouverstjärnan ville få sitt nästa kontrakt – som ännu inte är klart – försäkrat.

SVT uppgav att det skulle kosta Svenska ishockeyförbundet över fem miljoner i försäkringskostnader.

"Det är ingenting"

IIHF, det Internationella ishockeyförbundet, betalar drygt 200 000 kronor i försäkringskostnader för NHL-spelarna. Resten går de nationella förbunden in och bekostar.

— Det är ingenting, vad tjänar de på en VM-turnering?, frågar sig Grönborg retoriskt i en intervju med TT.

— IIHF behöver steppa upp om det ska bli något extra. För mig är det att se de här superstjärnorna. Även om det finns många bra spelare i Europa så vill folk se killarna från NHL, säger han.

Tre Kronors förre guldtränare Rikard Grönborg.

"Skyldiga svenska folket"

Det var också hans eget fokus när han ledde Sverige till två raka VM-guld 2017 och 2018.

— Det är en extra stjärnglans, det var därför jag försökte få med så många som möjligt för det är vi skyldiga svenska folket och hockeyvärlden. Så jag hoppas verkligen att William Nylander kommer, säger Grönborg som fått Tammerfors som ny hemstad då har tar över tränarjobbet hos mästarlaget Tappara.

Han spekulerar i att pandemin bromsat NHL-spelarna och menar att då måste IIHF ta sitt ansvar.

— När vi mötte USA i semifinal 2018 hade de både Patrick Kane och Johnny Gaudreau i laget. Kanada hade också en handfull superstjärnor. Både (Connor) McDavid och Sidney Crosby har spelat VM. Varje år har vi haft superstjärnor i alla de här topplagen, säger han.

Så är det inte längre.

— Jag tycker det är synd. När inte stjärnorna är här så är det ju som vilken landslagsturnering som helst. För fansens skull och om de ska fortsätta köpa de här dyra biljetterna så måste vi får mer stjärnstatus, säger Rikard Grönborg.

TT
/
SVT
/
nhl
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.