Filippa Sparf och Jonna Andersson firar segern i svenska cupen med Hammarbyfansen.
Filippa Sparf och Jonna Andersson firar segern i svenska cupen med Hammarbyfansen. - Foto: Stefan Jerrevång/TT

Nytt publikrekord i cupfinalen: "Gåshud"

17 623 åskådare såg cupfinalen mellan Hammarby och Häcken på Tele2 arena. Det är nytt publikrekord för en final i svenska cupen på damsidan. Man får gåshud, det känns helt overkligt att det var så mycket människor som var på plats, säger Hammarbys Matilda Vinberg.


Fakta: Publikrekord i svensk klubbfotboll, damer

18 537 personer: Hammarby–AIK, damallsvenskan, 2021, Tele2 arena (4–1).

17 623 personer: Hammarby–Häcken, final i svenska cupen, 2023, Tele2 arena (3–0).

9 413 personer: Linköping–Umeå, damallsvenskan, 2008, Folkungavallen (1–4),

8 978 personer: Hammarby–Djurgården, damallsvenskan, 2022, Tele2 arena (3–0).

8 907 personer – Umeå–Djurgården/Älvsjö, damallsvenskan, 2004, Gammliavallen (2–3).

Källa: Svenska fotbollförbundet, obosdamallsvenskan.se.

På damallsvensk nivå har Sverige svårt att hänga på Europatrenden med allt mer välfyllda läktare och publikrekord som avlöser varandra.

Undantaget är Hammarby, som på senare år satt en ny standard.

Nationaldagen markerade nästa milstolpe, när 17 623 betalande åskådare såg cupfinalen mot Häcken på Tele2 arena. Några hundra tillresta Häckensupportrar bidrog också till rekordet, men det var i princip hemmafansen som syntes och hördes.

"Magisk känsla"

När slutsignalen ljöd, och Hammarby vunnit med 3–0, fylldes planen av grönvitklädda supportrar.

— Det här är en match som man kommer att minnas länge. Det är speciellt när de springer in på planen och man firar med fansen, det är de som gör det här möjligt. Det är en magisk känsla, säger tvåmålsskytten Madelen Janogy.

— Det betyder så mycket för oss att ha deras stöd och deras kärlek. Vi vill ge tillbaka så mycket vi kan och det är så skönt att vinna med 3–0, säger Hammarbys Matilda Vinberg.

På förhand fanns det indikationer på att uppemot 19 000 personer skulle se finalen på plats. I så fall hade inte bara rekordet för en cupfinal på damsidan krossats (5 602 personer såg Linköping–Rosengård 2015). Det hade varit den största publiksiffran för en svensk dammatch på klubblagsnivå.

Dubbelt Hammarby i topp

Nu kvarstår den högstanoteringen, som sattes på samma arena, med samma hemmapublik, för två år sedan. Stockholmsderbyt mellan Hammarby och AIK 2021 lockade 18 537 åskådare.

De två matcherna på Tele2 arena sticker också ut bland toppnoteringarna. För att hitta den tredje mest besökta matchen får man gå tillbaka till 2008, då 9 413 åskådare såg Linköping–Umeå i damallsvenskan.

TT
/
/
/
AIK
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

NHL: Arizona flyttar till Utah

Orken tog slut: "Bittert så klart"

2 timmar sedan
Sju matcher i kvartsfinalen och lika många i semifinalen. 14 matcher på mindre än en månad blev ett alltför tufft program för Frölunda. Nu väntar semester. Bittert så klart. Vi hade bättre förhoppningar än så men kommer helt enkelt inte upp i nivå i dag, säger backresen Henrik Tömmernes strax efter slutsignalen.

Åberg flyger vidare – bjöd på en eagle

2 timmar sedan
Ludvig Åbergs stora genombrott kom redan i Ryder Cup i höstas. Steget till världskändis tog han i Augusta. Tvåan i Masters förra helgen kan vara på väg mot något fint och framgångsrikt även på Hilton Head Island, där han ligger delad fyra efter första rundan.

Skellefteå i final: "Dags att de får torsk"

igår 21:50
Det blir Skellefteå som möter Rögle SM-final. Västerbottningarna pallade för trycket och vann den sjunde och avgörande matchen mot Frölunda med 4-1. Det är dags att de får torsk nu, säger Oscar Lindberg om finalduellen mot Rögle.

Jagr, 52, historisk och målskytt

igår 21:04
Den tjeckiske legendaren Jaromir Jagr har hunnit fylla 52 år – men är inte klar med hockeykarriären.

Stark och Nordqvist med i täten i majorn

igår 20:58
Maja Stark och Anna Nordqvist gick runt på 70 slag och är med i kampen om årets första majortitel. Båda är fyra slag efter just nu ledande amerikanskan Lauren Coughlin.