Novak Djokovic är förste manliga spelare att nå 23 grand slam-titlar.
Novak Djokovic är förste manliga spelare att nå 23 grand slam-titlar. - Foto: Christophe Ena/AP/TT

Suverän Djokovic skrev historia – ensam på tronen

Historia skulle skrivas oavsett vem som vann. Novak Djokovic skrev den. Serben är nu den förste manliga spelaren att nå 23 grand slam-titlar efter finalsegern mot norrmannen Casper Ruud i Franska mästerskapen.


Fakta: Novak Djokovic.

Ålder: 36.

Född: Belgrad, Serbien.

Främsta meriter: Australian Open 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021, 2023, Franska mästerskapen 2016, 2021, 2023, Wimbledon 2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022, US Open 2011, 2015, 2018.

Han är ensam på tronen nu, 36-årige Djokovic.

I och med segern mot Ruud har han nu tagit hem otroliga 23 grand slam-titlar, en mer än Rafael Nadal. Dessutom är Djokovic den första mannen att vinna samtliga grand slam-turneringar minst tre gånger.

— Alla tennisspelare drömmer om att vinna en trofé minst en gång. Jag är bortom tacksamhet över att ha vunnit 23 grand slam-titlar. Det är en otrolig känsla, säger Djokovic i segertalet där mycket handlade om unga personer.

— Jag vill bara skicka ett meddelande till alla unga personer där ute. Var i nuet, glöm allt som hänt i det förflutna, framtiden är något som kommer men om du vill ha en bättre framtid så skapar du den själv.

Novak Djokovic.

Nadal: "Fantastisk"

Djokovics tal möttes av stort jubel och på Twitter hyllades han bland annat av Nadal.

"Många gratulationer till en fantastisk bedrift Novak Djokovic. För bara några år sedan var 23 ett nummer som var omöjligt att tänka på – och du gjorde det!", skriver spanjoren.

Matchen mot den 24-årige norrmannen, som serben vann med 3–0 i set, såg först ut att bli en riktigt lång historia.

Ruud hade både 3–0 och 4–1 i game men den rutinerade serben tog till slut hem första set efter tiebreak.

Kamp, dramatik och fantastisk tennis var nog samtliga på Roland Garros överens om gällande det första setet som pågick i hela 90 minuter.

Andra set tog långt ifrån lika lång tid som första, ett set som Djokovic vann med 6–3.

2–0 i set och möjligheten att skriva historia allt närmare.

I tredje set skrev Djokovic sedan historia.

Setet var stentufft och även det en långkörare där duon tog hem varsitt game åt gången fram till ställningen 5–5.

Då lade serben i sexans växel och vann setet med 7–5 och finalen med 3–0 i set.

Novak Djokvic och Casper Ruud.

Hyllade Ruud

Även Ruud hade chansen att bli historisk som första norrman att vinna en grand slam-titel.

— Jag tycker vi ska börja med Novak. En ny dag, ett nytt rekord för dig och en ny dag som du skriver tennishistoria. Det är svårt att förklara hur otroligt det är, hur bra du är och vilken inspiration du är till så många i världen, säger Ruud och fick därefter en hyllning tillbaka av Djokovic.

— I dagens värld är det viktigt att notera när någon har rätt värderingar i livet. Du, ditt team, din familj och alla har varit jättesnälla mot mig, mitt team och alla runt omkring. Jag är ledsen för resultatet i dag. Jag önskar dig allt det bästa. Jag hoppas du får vinna mot alla utom mig, säger serben.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!