Nilla Fischer berättar i sin bok om hur spelarnas kön kontrollerades. Arkivbild.
Nilla Fischer berättar i sin bok om hur spelarnas kön kontrollerades. Arkivbild. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

"Det är förkastligt helt enkelt"

Under VM 2011 tvingades svenska fotbollsdamerna visa sina kön för att bevisa att de är kvinnor. Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet, reagerar starkt på händelsen. Det är förkastligt helt enkelt, säger hon.


Fakta: DSD och Trans inom idrotten

DSD är ett samlingsnamn för flera olika medfödda tillstånd som påverkar den biologiska könsutvecklingen. Det betyder att DSD har med kromosomer, könskörtlar, könsorgan och hormoner att göra.

En transsexuell person har en permanent upplevelse av att hans eller hennes kropp inte motsvarar det kön som han eller hon upplever sig tillhöra. Oftast önskar den som är transsexuell att genom medicinsk inklusive kirurgisk behandling ändra könstillhörighet.

Flera idrotter har på senare tid anpassat sina regelverk för att täcka både personer med DSD och transpersoner. 2022 slog det internationella simförbundet fast att transkvinnor som vill tävla i damklassen måste bevisa att man inte gått igenom en manlig pubertet. Personer med förhöjda testosteronnivåer måste visa att man sedan 12-års ålder ätit testosteronhämmande mediciner. Samma regelverk finns sedan tidigare inom friidrotten, något som uppmärksammats genom löparen Caster Semenyas försök att överklaga det.

Källa: Socialstyrelsen samt internationella sim- och friidrottsförbunden

Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet under helgen. Förra landslagsstjärnan Nilla Fischer, avslöjar i sin bok, "Jag sa inte ens hälften", att landslagsspelarna tvingats visa upp sina kön inför VM 2011, sedan Internationella fotbollsförbundet (Fifa) velat säkerställa att alla deltagande spelare var kvinnor.

— Det är ju ett kränkande sätt, sade hon till TT i samband med boksläppet.

Angelica Lindén Hirschberg, som även är medicinsk rådgivare till Sveriges olympiska kommitté (SOK) liksom till dess internationella motsvarighet (IOK) och Internationella friidrottsförbundet (WA), är kritisk till att det hände över huvud taget.

— Det är förkastligt helt enkelt. Det får ju inte förekomma och jag trodde faktiskt inte att det förekom så pass sent. Att det förekom på 1960-talet känner vi ju till men att det har förekommit senare är ju förkastligt, säger hon.

"Finns inga skäl"

Under 1960-talet fick kvinnliga idrottare gå en så kallad "nakenparad" inför en grupp läkare för att bevisa att de var kvinnor. Men att det skulle förekomma så sent som 2011 tycker Angelica Lindén Hirschberg är anmärkningsvärt.

— Det är två grupper som berörs, dels är det individer som har en förändrad könsutveckling, den gruppen kallas för Disorders of Sex Development (DSD). Den andra gruppen är transkvinnor, säger hon.

— Det finns inget skäl att screena alla individer, utan endast på misstanke om att tillhöra en av dessa två grupper.

Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska Institutet .

Är komplext

Hirschberg menar att dagens regelverk inte har med könsbestämning att göra. Könsbestämning i regelverken övergavs av IOK 1999.

— Det handlar om att kunna bedöma "kan den här individen få tävla i kvinnlig kategori?". Det är naturligtvis relaterat till kön, men det är ingen könsbestämning man gör, säger hon och fortsätter:

— Tidigare trodde vi att det räckte med att titta på könskromosomer, men så enkelt är det inte. Vi vet att det finns kvinnor som har manlig kromosomuppsättning och tvärt om. Ytterst handlar kön om vad man har för könsidentitet som är en upplevelse som härrör från hjärnan. Det är otroligt komplext, så inget av de nya regelverken inom idrotten handlar om könsbestämning. Det är därför man blir så förvånad när man hör sådant här.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
/