AIK:s nye norske tränare Henning Berg, till vänster, hälsar på Häckens norske tränare Per Mathias Høgmo.
AIK:s nye norske tränare Henning Berg, till vänster, hälsar på Häckens norske tränare Per Mathias Høgmo. - Foto: Ali Lorestani/TT

Nye AIK-tränaren: Hade gigantiska målchanser

Ny på jobbet sedan i söndags. För AIK:s nye tränare Henning Berg slutade debuten med förlust. Hemma på Friends arena föll "Gnaget" med 1–2 mot Häcken. Kan vi spela två gånger som vi gjorde i första så kan det bli väldigt bra, säger Berg.


Det matchavgörande målet skickade Ibrahim Sadiq in med kvarten kvar att spela av ordinarie tid.

Efter rörigt flipperspel i AIK:s straffområde landade bollen till slut vid Sadiqs fötter, som inte gjorde något misstag utan skickade in 2–1 till Häcken från nära håll.

AIK forcerade, jagade kvittering, men den kom aldrig, utan Häcken reste hem till Hisingen med tre poäng in på kontot.

— Vi gjorde en bra första halvlek, i andra blev vi lite låga och var inte lika bra tillsammans. Kan vi spela två gånger som vi gjorde i första så kan det bli väldigt bra, säger Henning Berg.

— Jag tycker att spelarna har tagit till sig mycket på kort tid. Jag är nöjd med det som spelarna visar, sedan är jag självklart missnöjd med att vi inte tar poäng. Vi hade gigantiska chanser att göra mål.

Guidetti: "Gör ont"

John Guidetti hade inte mindre än tre ypperliga möjligheter att spräcka nollan, men anfallaren fick inte till det.

— Vissa matcher gör mer ont att förlora, det här var en sådan. Vi förtjänade inte det om man kollar chanserna. De är skickliga, absolut, men sett till vad vi skapar och vad vi gör så är det oförtjänt att förlora. Jag har själv tre chanser där det kunde ha blivit mål, säger anfallaren.

— Skillnaden i dag är att jag får chanserna. Det är jag tacksam för. Jag kommer till chanser, de tidigare matcherna gjorde jag inte det. Sedan kan jag gå hem och älta det. Tidigare var det inte så att jag gick hem och tänkt att jag borde ha gjort det bättre, men i dag kan jag vara självkritisk och det är väl positivt.

Häckens kvittering kom åtta minuter in på den andra akten. Kristoffer Lund hittade Mikkel Rygaard snett inåt bakåt, Rygaard avslutade på ett tillslag och in i mål – via AIK:s mittback Sotirios Papagiannopoulos.

Nyförvärvet målskytt

Annars var det ett pånyttfött AIK, ledda av nye norske tränaren Henning Berg som ersatte sparkade Andreas Brännström efter 2–0-segern mot Brommapojkarna senast, som rivstartade den första halvleken.

Utöver Guidettis chanser prickade även Erick Otieno stolpen. Hemmalagets mål den här eftermiddagen kom däremot från danska nyförvärvet Mads Thychosen.

26-åringen, senast i Midtjylland, hittade nätmaskorna i samband med en hörna kort efter Otienos stolpträff. Bollen nickades ut till Thychosen som drog till med dansk dynamit på halvvolley strax utanför straffområdet – in i mål.

Beröm till Berg

Trots förlust i debuten fick Berg efteråt beröm av sina spelare.

— Vi har haft tre träningar. Vår första halvlek är bland de bättre vi har gjort. Man märker att han (Berg) har gjort det tidigare, som spelare och tränare på den allra högsta nivån. Jag ser fram emot att jobba mer med honom så det gäller att gnugga på, säger Guidetti.

AIK är kvar på kvalplats och har en poäng upp till Degerfors på säker mark. Häcken är tvåa i allsvenskan, två poäng bakom Malmö FF, men skåningarna har två matcher mindre spelade.

TT
/
/
/
AIK
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!