Förbundskapten Peter Gerhardsson under måndagens pressträff med det svenska landslaget under fotbolls-VM i Wellington, Nya Zeeland.
Förbundskapten Peter Gerhardsson under måndagens pressträff med det svenska landslaget under fotbolls-VM i Wellington, Nya Zeeland. - Foto: Christine Olsson/TT

Ny svensk skadeoro – spelare klev av VM-genrepet

Caroline Seger var en av tre spelare som stod över måndagens VM-genrep mot Filippinerna. Och ytterligare en tvingades kliva av med en skada. Mindre än en vecka återstår till Sveriges premiärmatch i fotbolls-VM.


Den inofficiella landskampen, som enligt det svenska lägret slutade med en 5–1-seger, hölls bakom stängda dörrar på den blågula träningsanläggningen i utkanterna av Nya Zeelands huvudstad Wellington.

Även om resultatet var till belåtenhet saknas inte frågetecken hos Sverige. Trion Caroline Seger, Amanda Ilestedt och Sofia Jakobsson stod över matchen.

Särskilt oroväckande är avsaknaden av Seger, som inte har spelat någon match sedan slutet av maj, och inte en hel match sedan EM förra året.

Förbundskapten Peter Gerhardsson försäkrar dock att såväl Seger som Ilestedt och Jakobsson bör vara redo till söndagens premiär mot Sydafrika.

— Seger är fortfarande i en bra stegringsfas, så det var inte aktuellt att spela henne nu. Amanda var det egentligen ingen större fara med, men vi valde att ”sejfa”. Sofia var tillgänglig, hon var uppvärmd. Men jag valde att inte sätta in henne i det läget som var. Hon hade kunnat spela om vi hade valt det. Hon kommer att träna fullt i morgon, säger Gerhardsson.

Lundkvist skadad

Sverige har haft en hel del skador på vägen mot mästerskapet. Och i slutet av matchen mot Filippinerna, som spelades över tre 30-minutersperioder, kom ytterligare en.

— Hanna Lundkvist gick ut på slutet, det var någonting med foten. Jag har ingen aning om vad som hände, säger Gerhardsson.

Hur allvarligt det är med den mästerskapsdebuterande högerbacken, vet han dock inte på rak arm.

Utöver ovan nämnda skadetrio ska samtliga i den svenska truppen, såväl alla tre målvakter som reserven Julia Zigiotti Olme, ha fått speltid.

Peter Gerhardsson vill inte berätta några detaljer om matchen, men mittfältsstjärnan Kosovare Asllani avslöjar åtminstone att hon spelade 60 minuter.

— Det kändes bra, vi hade många förutbestämda byten, många som fick speltid. Så det var väldigt viktigt att få matchtempo i sig och få träna på relationer även om man har varit borta ett tag. Även om vi har spelat tillsammans i många år är det så värdefullt att få den här matchen inför söndag, säger Asllani.

"Positivt för henne"

Några videoklipp eller bilder från matchen finns däremot inte att tillgå. Stina Blackstenius ska dock ha visat fin målform; Arsenalanfallaren uppges ha gjort hattrick.

— Stina gör tre mål, det är positivt för henne. Det är bra för att få en självförtroendeboost. Även om hon har en stark vår bakom sig är det alltid viktigt att våra offensiva spelare får utdelning. Det var kul att se, säger Asllani.

Även Peter Gerhardsson gläds åt effektiviteten som Blackstenius visade upp.

— Det är klart att det kanske är viktigare att Stina gör mål än att en mittback gör det. Man kan alltid prata om att man skapar chanser, att det är bra. Och då kan man vara på rätt väg. Men sedan är det också en skön känsla att man gör mål. Det ger självförtroende för en forward att få göra mål. Jag tror bara att det är positivt för henne när hon kommer in i turneringen, säger Gerhardsson.

Sveriges övriga två mål gjordes av Johanna Rytting Kaneryd och Fridolina Rolfö.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!