Guide: Fotbolls-VM 24 och 25 juli

Vad: Italien–Argentina, grupp G


När: Måndag klockan 08.00

Var: Eden Park, Auckland, Nya Zeeland

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Argentinas kvinnliga Messi

Anfallaren Estefanía Banini ses som Argentinas kvinnliga Messi eller landets motsvarighet till Brasiliens storstjärna Marta. 33-åringen, som spelar i Real Madrid, blev 2021 den första argentinska kvinnan att tas ut i Fifas världselva. 33-åringen har spelat i landslaget sedan 2010, men ratades under nästan tre år efter att ha kritiserat förbundskaptenen för gammalmodiga träningsmetoder och var tillbaka först i april 2022.

+ 16-åriga Giulia Dragoni näst yngst

Dagen efter landslagsdebuten, mot Marocko den 1 juli, fick italienskan Giulia Dragoni en VM-biljett. Barcelonamittfältaren blir den näst yngsta spelaren i årets VM efter sydkoreanskan Casey Phair som också är 16 år. Förbundskaptenen Milena Bertolini förlitar sig annars mest på spelare från Serie A, hela nio kommer från Juventus och åtta från ligavinnaren Roma. Bland dem Juventus anfallare Cristiana Girelli och försvarare Lisa Boattin (sambo med svenska VM-spelaren Linda Sembrant), och Romamittfältaren Manuela Giugliano.

.

Vad: Tyskland–Marocko, grupp H

När: Måndag klockan 10.30

Var: AAMI Park, Melbourne, Australien

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Stormakten tillbaka

Tyskland – som tagit ett OS-guld, två VM-guld och åtta EM-guld – missade medaljer både i EM 2017 och VM 2019 och tog sig inte till OS 2021. Men till EM i fjol var stormakten tillbaka och tog sig till final där England vann efter förlängning. Med det återhämtade självförtroendet hoppas Tyskland vara med och utmana om medaljerna även i VM.

+ Marocko först från Mellanöstern

För första gången är ett land från Mellanöstern med i damernas VM. Men att gå så långt som till semifinal, som herrarna gjorde i Qatar i höstas, ska kanske inte damerna hoppas på. Men Marocko överraskade i Afrikanska mästerskapen i fjol då man gick till final mot Sydafrika. Det är under den franske förbundskaptenen Reynald Pedros, som nådde stora framgångar med Lyon och utsågs av Fifa till den bäste tränaren för ett damlag 2018, som Marocko tagit ett stort steg fotbollsmässigt.

.

Vad: Brasilien–Panama, grupp F

När: Måndag klockan 13.00

Var: Hindmarsh Stadium, Adelaide, Australien

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ Martas sista VM

Marta, 37, gör sitt sjätte och sista VM och laget kommer att jobba stenhårt för att den brasilianska fotbollsikonen ska få ett efterlängtat guld efter VM-silvret 2007 och OS-silvren 2004 och 2008. Marta, som har spelat både i Tyresö och i Rosengård, har gjort 115 mål i 174 landskamper. Hon har gjort flest VM-mål på damsidan, 17, och blev den första att göra mål i fem VM i följd. Marta kommer dock till VM efter en korsbandsskada. Det brasilianska laget leds av Pia Sundhage.

+ Sist in i VM

Panama var det sista laget att ta en plats i VM, sedan man slagit ut Paraguay i kvalet i februari. Det är första gången som Panama nått ett VM-slutspel. Laget leds sedan 2021 av mexikanen Igancio Quintana som hjälpt landslaget att få lika ersättning och förhållanden som herrlandslaget.

.

Vad: Colombia–Sydkorea, grupp H

När: Tisdag klockan 04.00

Var: Allianz Stadium, Sydney, Australien

Tv/radio: TV6/Viaplay/P4 Radiosporten

+ 18-årig bolltalang

Linda Caicedo, 18, ses som en av de mest sevärda spelarna i VM-turneringen. Real Madrid-yttern låg bakom Colombias VM-plats genom sitt mål mot Argentina i Sydamerikanska mästerskapens semifinal i fjol som tog laget till final mot Brasilien. Caicedo är en stor talang med en exceptionell bollbehandling som av den uruguayanska tidningen El País utsetts till kontinentens bästa spelare och hon kom tvåa i Globe Soccer Awards efter spanjorskan Alexia Putellas.

+ Årslång förberedelse

Den 32-åriga Ji So-Yun är en legendar i sydkoreansk damfotboll som den första som slog sig in i en europeisk toppklubb. Hon spelade åtta år i Chelsea där hon var med och tog tolv titlar och hon spelade Champions League-finalen för två år sedan. I fjol återvände hon till Sydkorea för spel i Suwon och för att förbereda sig inför VM, som hon sagt blir hennes sista.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!