Norska supportrar har protesterat högljutt mot införandet av VAR i den norska fotbollsligan. Arkivbild.
Norska supportrar har protesterat högljutt mot införandet av VAR i den norska fotbollsligan. Arkivbild. - Foto: Christoffer Andersen/NTB/TT

Tillsätter VAR-kommitté efter kritikstormen

Ett eventuellt införande av videogranskningssystemet VAR i Sverige delar beslutsfattare, fotbollsspelare och supportrar. VAR infördes i norsk ligafotboll i våras och har mötts av hård kritik. Nu tillsätter det Norska fotbollsförbundet (NFF) en VAR-kommitté.


I dag används VAR-tekniken i 30 av de 31 högst rankade europeiska ligorna på herrsidan. Allsvenskan är undantaget. I Norge som nyligen införde systemet har beslutet diskuterats flitigt.

Enligt NFF:s generalsekreterare Karl-Petter Løken tillsätter det norska förbundet en kommitté, med representanter för både NFF och de norska klubbarna, för att titta på åtgärder som kan förbättra VAR-systemet och åskådarupplevelsen.

— Det var nog inte så förvånande att VAR skulle bli en av de stora snackisarna i år. Men vi ska komma ihåg att det bara har gått fyra månader med VAR hittills. Utgångspunkten är att göra fotbollen ännu mer rättvis, säger Løken till NRK.

Hård kritik från många håll

Beskedet kommer efter att bland annat Norsk Toppfotball, fotbollsklubbarna i den norska ligan och näst högsta divisionens intresseorganisation och supportrarna krävt förändringar. Därtill menar Vålerengas styrelseordförande, Tuva Ørbeck Sørheim, att det var fel att införa systemet.

"Alldeles för mycket tid går åt till att studera millimeteravvikelser och ofta verkar inte besluten vara mer övertygande efter VAR-domen, ibland snarare tvärtom", skriver hon.

Inget VAR i allsvenskan

Frågan om VAR i allsvenskan delar beslutsfattare, fotbollsspelare och supportrar. Ena sidan anser att upplevelsen och känslorna kan försvinna om VAR införs. Medan den andra sidan menar att om Sverige ska kunna konkurrera internationellt så är det ett måste.

Det Svenska fotbollförbundets (SvFF) ordförande Fredrik Reinfeldt har varit tydlig när det gäller VAR i allsvenskan.

— Jag får väl stå för det: jag tror att det här är vår framtid, sade han tidigare i somras.

SvFF:s styrelse meddelade i maj att de kommer att utreda VAR-frågan ytterligare. Något beslut om användning väntas dock inte att tas i år.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!