Kosovare Asllani, i mitten, tror att Sveriges erfarenhet från stora mästerskapsmatcher kan fälla avgörandet i VM-semifinalen mot Spanien.
Kosovare Asllani, i mitten, tror att Sveriges erfarenhet från stora mästerskapsmatcher kan fälla avgörandet i VM-semifinalen mot Spanien. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Här är Sveriges trumfkort inför semifinalen mot Spanien: ”Vi kan dra nytta av”

Spanien är lika delar USA, lika delar Japan. Men till skillnad från Sveriges tidigare motståndare saknar det spanska laget rutin från att spela om VM-medaljerna. Erfarenhet kan bli en nyckel. Jag är otroligt laddad och taggad, säger mittfältaren Kosovare Asllani inför tisdagens semifinal.


Sveriges fotbollsdamer har aldrig förlorat en landskamp mot Spanien och därför är all press på det blågula landslaget, säger den spanske förbundskaptenen Jorge Vilda inför tisdagens semifinal.

Men det är en sömnig statistik att skydda sig bakom. Länderna har bara mötts en enda gång de senaste 21 åren och då, i en landskamp i Córdoba i fjol, blev det 1–1.

— Jag vet inte vilka som är favoriter i den här matchen. Men när man kommer till semifinalerna så är det bara bra lag kvar. Jag vet att de har ett jättebra lag och det har vi också, säger Sveriges Fridolina Rolfö, till vardags i spanska Barcelona.

Mix av motståndare

Men det finns annat än inbördes möten som kan väga tungt i kampen om en plats i VM-finalen i Sydney på söndag. Som att Sverige har varit i semifinal i fyra raka mästerskap, medan Spanien på tisdagen spelar sin allra första VM-semi.

— Det är klart att erfarenhet är någonting som vi kan dra nytta av. Vi har gått långt i de senaste turneringarna och det är någonting som vi ska ha med oss, säger mittfältaren Kosovare Asllani.

På vägen till semifinal har Sverige slagit ut två tidigare världsmästare i slutspelet. Spanien är lite som en mix av de två, och även utan rutinen säger det en del om lagets kvaliteter.

— Det är nästan som att Spanien är en kombination av USA och Japan. De är mer aggressiva än Japan och det kommer vi att behöva förbereda oss på. För de är väldigt aggressiva och vill vinna tillbaka bollen, och kommer säkert stå högt på oss. Där behöver vi vara förberedda, säger Fridolina Rolfö.

— Men jag är extremt taggad inför matchen. Vi har haft en fantastisk tid här och vi kan knappt bärga oss.

Stort fan av Spanien

En som ser extra mycket fram emot att möta just Spanien är Sveriges förbundskapten. Peter Gerhardsson har länge beundrat spansk fotboll. Det är delvis därför som det svenska laget spelar som de gör, med en väldigt hög press i försvarsspelet.

— Jag är ett stort fan av gammal nederländsk fotboll med Johan Cruijff, det var ju han som tog det här till Spanien. Jag har följt det och varit en beundrare av den här typen av fotboll, med den här höga återerövringen. Och jag har kanske snott lite därifrån också, och kryddat det med lite tyskt markeringsspel och närkampsspel, säger Gerhardsson.

Om Sverige ska nå VM-final för andra gången i historien gäller det dels att vara bäst i presspelet, dels att utnyttja att man är det. Då kan det bära hela vägen till Sydney, tror Kosovare Asllani.

— Vi möter ett Spanien som är väldigt inriktat på bollinnehav, det är ett väldigt tekniskt skickligt landslag. Men vi har spelat mot dem innan och känner till deras styrkor. Och det gör också att det kommer att öppna upp ytor i omställningsspelet. Vi har matchplanen klar för oss och känner oss redo inför morgondagen. Jag ser fram emot det otroligt mycket, säger Asllani.

TT
/
/
/
USA
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!