Elvira Öberg. Arkivbild.
Elvira Öberg. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Öbergs sjukdomspik: "Längdåkarna är mer nojiga"

Längdskidlandslagets försäsongsläger fick ställas in då sex åkare blev sjuka. Är längdåkarna mer nojiga för sjukdomar än andra vinteridrottare? Skidskyttestjärnan Elvira Öberg menar det. Jag känner fler längdåkare som är mer nojiga, säger hon.


Fakta: Sjuka längdskidlandslaget

På senare tid finns flera exempel på sjukdomar som präglat längdskidlandslagets verksamhet:

+ Augusti 2023: Landslagsläger i Torsby fick avbrytas när sex åkare blivit sjuka.

+ Mars 2023: Sex svenska åkare missar världscupen i Falun på grund av sjukdom. Landslagsläkaren Rickard Noberius förklarar: ”Vi släppte på garden och jag har gjort en liten kalkylerad risk för smitta efter VM”.

+ December 2022. Landslaget skärper rutinerna efter sjukdomar i laget i samband med världscuptävlingar i Norge. Flera åkare uttrycker oro att bli sjuka.

+ December 2022: Sverige får inte ihop fullt lag till världscuptävlingarna i Davos.

+ November 2022: Jonna Sundling blir sjuk och missar större delen på inledningen av säsongen.

Nyligen insjuknande sex landslagsåkare i samband med längdskidlandslagets läger i Torsby. Lägret avbröts och alla fick åka hem.

Sjukdomarna tycks drabba längdlandslaget värre än andra vinteridrottare.

Idrottsläkaren Per Andersson, som bland annat har varit läkare inom längdlandslaget och i Sveriges Olympiska kommitté, har en förklaring.

— Jag slås av att det finns kulturella skillnader mellan sporterna (längd och skidskytte). Jag uppfattar det som att skidskyttarna inte har lika stort fokus på infektioner som längdåkarna. Skidskyttarna har en mindre oro kopplad till sjukdom.

Han fortsätter:

— Det är viktigt med en balans mellan hur försiktig man är och att man inte skapar en kultur som gör att man oroas för sjukdomar och som sedan blir skadlig för idrottsprestationen.

Öberg pikar

Stjärnan Elvira Öberg menar att skidskyttarna har en mer avslappnad attityd när det gäller sjukdomar.

— ­Jag tror faktiskt det. Jag känner fler längdåkare som är mer nojiga än vad jag känner skidskyttar som är jättenojiga att bli sjuka.

TT: Är skidskyttarnas lugnare attityd bra för prestationen?

— Vi är trygga i oss själva och i gruppen. Vi känner varandra väl och har en stor respekt för varandra. Vi har en trygghet i gruppen och i varandra som jag tror är större än hos längdåkarna.

"Är mer försiktig"

Landslagskollegan Sebastian Samuelsson känner sig lugn:

— Visst, man gör allt man kan för att inte bli sjuk, men jag går i mataffärer. I sommar var jag på Storsjöyran bland folk. Men på vintern är man mer försiktig.

Per Andersson säger att det finns en risk med att vara för försiktig med att bli sjuk:

— Någonstans finns en gräns för hur försiktig man ska vara för att få ner sjuktalen. Om man inte blir exponerad för någonting påverkas det sannolikt immunförsvaret negativt.

— Jag har reflekterat att längdåkare oftare är sjukare än skidskyttar, maratonlöpare och cyklister. Detta reflekterade jag också under min tid som läkare i längdskidlandslaget. Det har varken blivit bättre eller sämre. Jag vet inte varför.

Vill dämpa oron

Johannes Lukas, huvudtränare i svenska skidskyttelandslaget, vill inte att hans åkare ska oroa sig i onödan.

— Jag försöker inte lyfta fram en oro för att bli sjuk. Det är inte bra mentalt. Man ska inte fokusera på negativa saker i förväg, utan fokusera på de saker man kan påverka. Träning, återhämtning, enkelrum på läger och undvika sjukdomsrisker. Sedan finns vårt medicinska team om det händer något.

Stefan Thomson, damtränare i längdlandslaget, förklarar varför det pratas som mycket om risken för sjukdomar.

— Man måste ha kontinuitet i din träning för att kunna ta nästa steg. Det är svårt att ta nästa steg om man har många sjukdagar och får uppehåll i träningen. Därför kommer många svar av detta. Man är nöjd med att inte varit skadad eller sjuk. Alltså har jag fått kontinuitet i min träning. Vi är noga med att göra allt vi kan för att inte bli sjuka. När vi känner att vi har ett bra grundsystem tycker jag ändå att vi slappnar av den här tiden på året.

TT
/
/
/
/
Senaste nytt

"Positiva signaler" om Kristoffer Olsson

Positiva besked om Kristoffer Olsson: "Han är stabil"

FC Midtjyllands assisterande tränare, Arne Sandstö, har i en intervju med norska NTB uttalat sig om den svenska fotbollsstjärnan Kristoffer Olssons tillstånd.

Elangas Tomasson-hyllning: Starten på något stort

Förbundets val av Jon Dahl Tomasson som Sveriges nye förbundskapten gillas av Anthony Elanga. Jag tror att alla i den offensiva delen av planen slickar sig om munnen, säger Nottingham Forest-anfallaren.

Växjö vann hemma mot Linköping

1 timme sedan
Växjö vann matchen hemma mot Linköping i SHL på torsdagen. 5-2 (2-1, 1-0, 2-1) slutade matchen.

Sagström med i tätstriden igen – Grant tappade

2 timmar sedan
Svenska golfaren Madelene Sagström är på nytt med i segerdiskussionerna på LPGA-touren 31-åringen ligger trea i Singapore efter två rundor.

Modo Hockey besegrade HV 71 med 4-1

2 timmar sedan
Modo Hockey besegrade HV 71 på bortaplan i torsdagens möte i SHL. 1-4 (0-1, 0-1, 1-2) slutade matchen.