Armand Duplantis var högt över 5,55 i kvalet i VM.
Armand Duplantis var högt över 5,55 i kvalet i VM. - Foto: Jessica Gow/TT

Duplantis till VM-final: "Kändes lätt"

Armand Duplantis tog sig enkelt vidare till final i VM i Budapest. Han gjorde tre hopp i kvalet och var högt över på alla höjder. Det kändes bra, det kändes lätt och kroppen kändes också bra, säger han.


Fakta: Armand Duplantis

Född: den 10 november 1999 i Lafayette, USA (23 år).

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Världsrekordhållare på 6,23 från Clermont-Ferrand, Frankrike, 2023. OS-guld 2021, VM-guld 2022, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022, EM-guld 2022 och 2018, inne-EM-guld 2021.

Stavhoppstjärnan gick in i kvalet på 5,55 och klarade med närmare en halv meters marginal. Efter en lång väntan i den ungerska hettan tog guldfavoriten sedan 5,70 med flera decimeters marginal.

5,75 orsakade heller inte några problem för "Mondo" Duplantis – han var högt över. Och behövde aldrig hoppa på kvalgränsen 5,80.

Positivt besked

För 23-åringen, som för första gången fick se ett av sina hopp när han stod i Nemzeti Atlétikai Központs katakomber, var det också ett positivt besked efter skadekänningen i Monaco.

— Ja, det var bra. Hoppen är väldigt rena och precisa som jag vill ha det, säger han och ger snabbt ett omdöme av sitt hopp som vevades på repris.

— Det ser bra ut, det ser lätt ut. Jag vet vad jag måste göra, och jag har en bra känsla just nu.

Skadan han valde att flyga över kiropraktorn Jonathan Kymel från USA till Sverige för att få hjälp med?

Det viftade han, precis som han gjorde för några dagar sedan, snabbt bort – trots att han masserade låret mellan hoppen.

"Förebyggande saker"

— Det var bara förebyggande saker. Det är tidigt på morgonen och vi hade lång tid mellan hoppen. Det handlar om att hålla sig mjuk...

— Så allt känns bra. Höften känns också bra, och nu har jag två dagar till finalen och det är verkligen skönt.

Armand Duplantis är regerande världsmästare sedan Eugene, USA, i fjol och är dessutom världsrekordhållare på 6,23 meter.

På lördag ger han sig ut på ny medaljjakt.

Det gör dock inte norrmännen Pål Haugen Lillefosse, och Sondre Guttormsen.

— Det är inte alltid så lätt med kval. Det är tidigt och det kan vara svårt att hoppa då om man inte är van vid det, säger Duplantis.

— Alla här har hoppat över 5,75 och kan ta sig till final… så det är tråkigt för dem men jag tror bara att de lär sig av det här och bli bättre.

TT
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!