Armand Duplantis.
Armand Duplantis. - Foto: Jessica Gow/TT

Duplantis succé – VM-guld i Budapest

På förhand var han en av friidrotts-VM största guldfavoriter. Armand Duplantis hanterade pressen och vann VM-guld i Budapest. Men nya världsrekordhöjden 6,23 klarade han inte – även om det var nära.


Fakta: Armand Duplantis

Född: den 10 november 1999 i Lafayette, USA.

Bor: Stockholm.

Klubb: Upsala IF.

Smeknamn: "Mondo".

Främsta meriter: Världsrekordhållare på 6,22 från Clermont-Ferrand, Frankrike, 2023. OS-guld 2021, VM-guld 2022, 2023, VM-silver 2019, inne-VM-guld 2022, EM-guld 2018, 2022, inne-EM-guld 2021.

Sex hopp, sex klarade hopp med marginal gav Armand Duplantis VM-guldet i Budapest.

Efter att ha säkrat guldet på 6,10 följde ett lugnt firande innan han skickade upp ribban på nya världsrekordhöjden 6,23.

— Alla hoppade så jäkla bra, det var jättehög nivå i dag. Det var jättekul och jag är stolt över mig själv och hur jag tävlade, säger en lycklig och avspänd Duplantis till TV4 efter guldet.

Svensken fick med sig publiken under sina tre rekordförsök, var nära på andra och tredje men fick den här kvällen nöja sig med endast VM-guld.

Han var dock lika glad för det.

Behövlig väckarklocka

Någon rak resa mot guldet på Nemzeti Atlétikai Központ var det dock inte.

Hindret på väg mot succén i Budapest kom i samband med Diamond League-tävlingen i Monaco.

En höft- och lårkänning som Duplantis själv kallade för en välbehövlig väckarklocka.

Då, efter en lång rad av segrar, insåg han att hade tagit för lätt på livet som världens största friidrottsstjärna och att han långt ifrån var oövervinnlig.

Dessutom stod det klart att han behövde ta hand om kroppen på ett bättre vis.

Just av den anledningen valde svensken att flyga över kiropraktorn Jonathan Kymel från USA till Sverige för att få hjälp med skadekänningen och även hitta rätt balans i kroppen igen.

Redan i kvalhoppning i onsdags visade Duplantis att beslutet hade varit helt rätt.

Han körde massagepistol på låret och imponerade sedan med sina tre hopp.

Då klarade han 5,75 – med luft.

I finalen fortsatte 23-åringens uppvisning.

Han startade, precis som alla andra, på ingångshöjden 5,55 och var högt, högt över.

Där visade han, som om ingen på förhand redan hade förstått det, att det skulle bli svårt att matcha honom om den ädlaste medaljen.

5,75 stod han över, tog 5,85 på samma vis som 5,55 och såg sedan finalhopparna försvinna en efter en.

På 5,95 var det bara fem kvar av finalfältet.

På 6,10 säkrade Duplantis guldet då Ernest John Obiena, Filippinerna, stannade på 6,00 efter misslyckade försök på både 6,05 och 6,10.

Greg Duplantis, pappa och tränare, ville inte att sonen skulle hoppa vidare och försöka på världsrekordet eftersom känningarna i baksidan hade kommit tillbaka lite under finalhoppningen.

Armand Duplantis sade själv till TV4:

— Jag ska inte klaga så mycket, det kändes helt okej men jag började bli lite tajt i baksidan under sexmetershoppet. Jag var ganska rädd att det skulle bli tajtare och tajtare, men det blev inte så farligt.

Försvarade guldet

Med VM-guldet i Ungern försvarade Armand Duplantis därmed karriärens första VM-guld utomhus i Eugene i fjol. Och med två raka VM-guld är han nu bara ett ifrån att tangera sjukamparen Carolina Klüfts imponerad medaljsvit med tre raka VM-guldmedaljer; Paris 2003, Helsingfors 2005 och Osaka 2007.

Om att ha försvarat guldet, säger han till TV4:

— Det känns skönt. Det är lite annorlunda, nu känns det inte som att jag jagar något nytt utan jag måste bara försvara min tron.

En ny sådan chans får han om två år, vid VM i Tokyo, men dessförinnan väntar ytterligare ett OS, nästa år i Frankrikes huvudstad Paris.

Totalt är medaljen hans åttonde i seniorkarriären, där finns bland annat OS-guldet i Tokyo.

TT
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!