Peter "Foppa" Forsberg anses av många vara en av tidernas bästa ishockeyspelare.
Peter "Foppa" Forsberg anses av många vara en av tidernas bästa ishockeyspelare. - Foto: David Zalubowski & Ingela Ahlberg/TT

Peter Forsbergs skada kunde kostat honom livet: "Ganska stor operation"

En av Sveriges och världens bästa hockeyspelare genom tiderna heter Peter Forsberg. Nyheter24 har tagit reda på vad svenska folket googlar på mest om hockeyikonen från Örnsköldsvik.


Hur gammal är Peter Forsberg?

Peter Forsberg föddes den 20 juli 1973, vilket innebär att han fyller 51 år sommaren 2024.

Har Peter Forsberg barn?

Peter Forsberg har tre barn, två söner som heter Lennox och Diego samt en dotter som heter Lily.

Peter Forsbergs fru – vem är han gift med?

Peter Forsberg förlovade sig med partnern Nicole Nordin 2010. Tillsammans har de tre barn men i maj 2023 berättade de på Instagram att de bestämt sig för att separera. 

”Efter mycket eftertanke och noggrant övervägande har Nicole och jag bestämt oss för att separera. Beslutet att ta lite respektfullt utrymme vid denna tidpunkt är ömsesidigt och kärleksfullt fattat. Vi kommer att fortsätta vara affärspartners och kommer alltid att vara kärleksfulla och hängivna föräldrar till våra tre barn”, skrev Peter Forsberg på sin Instagram.

Hur länge spelade Peter Forsberg i NHL? 

Peter Forsberg draftades till NHL-laget Québec Nordiques säsongen 1994/1995 och blev kvar i världens bästa hockeyliga, NHL, i hela 14 säsonger. Under lockoutåret 2004 spelades det ingen ishhockey i Nordamerika vilket resulterade i att "Foppa" lånades ut till moderklubben Modo. 

Under de sista åren av den aktiva karriären drogs Peter Forsberg med en hel del skador, framför allt en fotskada som behövde opereras flera gånger. En annan skada han ådrog sig var när hans mjälte sprack under en match. Skadan var livshotande vilket resulterade i att han tvingades operera bort den direkt. I en intervju från 2011 berättade ”Foppa” för Sveriges Radio om skadorna.

– På slutet med alla operationer på foten var det si sådär. Annars har jag fått så mycket av hockeyn och fått hålla på med det jag älskar. Tittar man på det där med mjälten så var det en ganska stor operation men nu är allt okej och jag har än så länge inga problem att kliva upp på morgnarna, sa han då. 

Vilka lag har Peter Forsberg spelat i?

Peter Forsberg har spelat i den svenska elitklubben Modo och i NHL har han representerat Québec Nordiques, Colorado Avalanche, Philadelphia Flyers och Nashville Predators. 

Under sina år i NHL är han mest känd för tiden i Colorado där hans prestationer än i dag gör att han räknas som en av tidernas bästa ishockeyspelare. 2011 hissades hans tröja med nummer 21 i taket i Colorados hemmaarena Pepsi Center, vilket innebär att tröjnumret är pensionerat och ingen annan spelare får bära det.

Peter Forsbergs titlar – vad vann han i karriären?

Under sin aktiva karriär vann han VM-guld två gånger och OS-guld två gånger med Tre Kronor. Han vann även Stanley Cup två gånger samt de inviduella priset Art Ross Memorial Trophy som ges till den som gjort flest poäng i NHL. Dessutom vann han även Hart Memorial Trophy för den mest värdefulla spelaren och Calder Memorial Trophy som ges till årets bästa nykomling under det första året i NHL.

Dessutom har han mottagit H.M. Konungens Medalj för sina förtjänster inom svensk idrott och för de framstående insatser han bemästrat under sin karriär.

Peter Forsbergs pappa – vem är Kent Forsberg?

Peter Forsbergs pappa är Kent Forsberg som är en svensk ishockeytränare som bland annat tränat Modo där hans son spelade och det svenska herrlandslag, Tre Kronor. 

Som tränare för det svenska landslaget bärgade han ett VM-silver och ett VM-guld tillsammans med sin son.

Hur träffade Peter Forsberg sin fru Nicole Nordin?

”Foppa” träffade partnern Nicole Nordin 2009 på en middag. Han var då i slutet av sin aktiva karriär och hon var student på Handelshögskolan i Stockholm. De blev snabbt ett par och fick kort efter förlovningen 2010 sitt första barn, Lennox.  

Hur många poäng gjorde Peter Forsberg i NHL? 

Enligt sajten NHL.com spelade ”Foppa” 708 matcher i NHL och stod för 249 mål och 636 assist, totalt 885 poäng. Han spelade även 151 matcher i slutspelet och mäktade då med 64 mål och 107 assist. 

Totalt gjorde han alltså 1 056 poäng i både seriespelt och slutspel fördelat på totalt 859 matcher.

Peter Forsbergs hus – var bor han?

Peter Forsberg ägde tidigare en lyxvilla i Örnsköldsvik, men såldet det efter separationen från Nicole till den nuvarande NHL-stjärnan och kompisen Victor Hedman. Nu har han istället ett fritidshus i Storhogna i Bergs kommun, något Sveriges Radio rapporterat om.

Den permanenta bostaden är belägen i Zug utanför Zürich i Schweiz.

I en intervju med Expressen 2019 berättade han om flytten till det nya hemlandet, som gjordes på grund av de affärsverksamheter han bedriver från just Schweiz. 

– Här försöker man landa på något vis och kan promenera ner till stranden när man vill. Idag är det 28 grader varmt, så det är inte mycket att klaga över. Jag försöker klara av affärssamtalen med Europa när jag vaknar, så att jag kan vara ledig resten av dagen och vara med barnen, sa han då.

Peter Forsbergs förmögenhet

Under den aktiva karriären tjänade Peter Forsberg, enligt uppgifter från Aftonbladet, hela 800 miljoner kronor, exklusive sponsorintäkter. Efter karriären har han sadlat om till affärsman och lyckats tjäna en förmögenhet även i sin nya bransch med en affärsförmögenhet på över en miljard kronor. 

Enligt sajten celebritynetworth.com uppgick hans privata tillgångar till 54 miljoner dollar 2022, motsvarande 607 miljoner svenska kronor. 

Vad heter Peter Forsberg på Instagram?

På Instagram heter han @peterforsbergofficial.

/
Senaste nytt

Ollie Watkins het när Aston Villa vann

VfB Stuttgart vann efter Serhou Guirassys dubbel

Det blev VfB Stuttgart som gick segrande ur mötet med Wolfsburg i Bundesliga i fotboll på bortaplan, med 3-2 (1-0).

Svenskdominans i prologen – Diggins utslagen

Etta, tvåa, trea, fyra, sjua och tolva – det var svenskornas lovande placeringar i sprintprologen i Lahtis.

Brentford fixade kryss hemma mot Chelsea

Chelsea hade ledningen i halvtid med 1-0 borta mot Brentford i Premier League i fotboll. Men i andra halvlek kom Brentford mer in i matchen, och fixade till slut ett oavgjort resultat. Matchen slutade 2-2.

Real Madrid kryssade mot Valencia

1 timme sedan
I halvtid ledde Valencia matchen på hemmaplan i La Liga i fotboll mot Real Madrid med 2-1. Men i andra halvlek jobbade sig Real Madrid in i matchen, och kvitterade till slut. Matchen slutade 2-2.

Las Palmas fixade en poäng mot Getafe

1 timme sedan
Getafe ledde med 3-1 efter första halvlek hemma mot Las Palmas i La Liga i fotboll. I andra halvlek jobbade sig Las Palmas in i matchen. Till slut blev det en poäng var till lagen, matchen slutade 3-3.