Stjärnbacken Erik Karlsson är ny i Pittsburgh inför den här NHL-säsongen. Arkivbild.
Stjärnbacken Erik Karlsson är ny i Pittsburgh inför den här NHL-säsongen. Arkivbild. - Foto: Gene J. Puskar/AP/TT

Guide: Nu startar världens bästa hockeyliga

Världens bästa hockeyliga är tillbaka. Svenska stjärnor, ryska regimkritiker och supertalanger står i fokus när NHL drar i gång. Här är allt du behöver veta.


+ Upplägg

NHL består av 32 lag uppdelade i fyra divisioner. Varje lag ska spela 82 grundseriematcher fram till den 18 april. Därefter inleds slutspelet och finalen avgörs i juni.

+ Premiärmatchen

Victor Hedmans Tampa Bay möter Filip Forsberg Nashville natten mot onsdag. Nedsläpp 23.30, svensk tid.

+Tv

Samtliga matcher sänds på Viaplay.

+ Gästspelet i Stockholm

16–19 november gör NHL ett gästspel i Stockholm med fyra matcher i Avicii arena: Detroit–Ottawa, Toronto–Detroit, Minnesota–Ottawa, Toronto–Minnesota.

+ Favoriterna

I fjol knep Vegas sin första Stanley Cup sedan man besegrat överraskningslaget Florida i finalserien. Golden Knights har fått behålla sina främsta spelare och tillhör förhandsfavoriterna bland spelbolag och tyckare.

Där hittar vi även unga och snabba New Jersey, 2022 års mästare Colorado och fjolårssäsongens semifinalist Carolina. Dallas, Boston och Los Angeles ges även goda möjligheter till en fin säsong.

+ Svenskarna

Det råder ingen brist på svenska NHL-profiler. Under förra säsongens gala fanns två blågula vinnare. Bostons Linus Ullmark prisades som årets målvakt och San Joses Erik Karlsson som årets back. Karlsson har nu flyttat till Pittsburgh efter att ha blivit första försvarare på över 30 år att nå mer än 100 poäng.

Elias Pettersson har fått ett genombrott i Vancouver, William Nylander är en stjärna i Toronto och Adrian Kempe gjorde 41 mål i Los Angeles i fjol.

+ Stjärnnamnen

Connor McDavid är ligans store man för tillfället. Kanadensaren vann poängligan överlägset med 153 poäng i fjol. Lagkamraten Leon Draisaitl var tvåa. Auston Matthews (Toronto), David Pastrnak (Boston) och Matthew Tkachuk (Florida) är andra stora profiler.

Bland backarna sticker Cale Makar (Colorado) ut. Och det går inte heller att förbise veteraner som Sidney Crosby (Pittsburgh) och Alexander Ovetjkin (Washington).

+ Rysslandsfrågan

I NHL har alla ryska spelare fått spela vidare trots Rysslands invasion av Ukraina. Washingtons superstjärna Alexander Ovetjkin har kritiserats för att stå nära den ryske presidenten Vladimir Putin. Calgarybacken Nikita Zadorov har däremot varit öppet kritisk mot kriget och har vägrat åka hem till Ryssland.

— Det som sker är äckligt. Ska jag åka hem och gå ut och äta på restaurang i Moskva när folk blir bombade? Det skulle vara genant, sade han i en Youtube-intervju.

+ Supertalangerna

Connor Bedard är det hetaste namnet från NHL:s talangfabrik på många år. 18-åringen valdes först av alla i draften – och i Chicago hoppas man att Bedard blir den frälsare klubben så desperat behöver.

Anaheim, sist av alla lag i fjol, valde något oväntat svenske centern Leo Carlsson i stället för Adam Fantilli som gick till Columbus. Efter att ha imponerat på försäsongen står det nu klart att Carlsson kommer att få chansen i NHL redan i år.

18-åringen skadade sig dock på träning i fredags och det är oklart om han kommer till spel i helgens premiär mot Vegas.

+ Tränarkontroversen

Columbus fick en skakig start på säsongen. Efter bara två månader på posten valde kontroversielle tränaren Mike Babcock att avgå. Det efter att Babcock ska ha krävt att få spelarnas privata mobilbilder från semestern. Han har tidigare anklagats för fysiska och mentala övergrepp på spelare.

TT
/
/
/
/
/
nhl
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!