När ska stjärnan Caroline Seger och lagkamraterna i Rosengård få sin semester om Malmöklubben når Champions League? Gruppspelet avslutas först i slutet av januari. Arkivbild.
När ska stjärnan Caroline Seger och lagkamraterna i Rosengård få sin semester om Malmöklubben når Champions League? Gruppspelet avslutas först i slutet av januari. Arkivbild. - Foto: Mats Engfors/TT

Semesterpussel väntar vid CL-succé: "Stökigt"

Hela Champions League-gruppspelet avgörs efter att damallsvenskan avslutats och två omgångar spelas i slutet av januari. Når Rosengård och Häcken dit väntar ett pussel för att kunna ge spelarna semester. Det kommer att bli stökigt för oss, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.


På grund av damernas fotbolls-VM i somras väntar ett udda upplägg för gruppspelet i Champions League denna säsong. Premiäromgången avgörs i mitten av november och totalt fyra omgångar ska spelas innan julafton. De två sista gruppspelsomgångarna avgörs sedan i slutet av januari.

Det ställer till det för både Rosengård och Häcken om de båda svenskklubbarna når till fotbollens finrum. Damallsvenskan slutförs den 11 november, men någon semester kan inte spelarna få innan första Champions League-omgången.

Dela upp semestern?

— Vi har inte helt lagt planen för när spelare ska ha semester. Det måste de ha på något sätt. Vi behöver troligtvis dela upp den. Att vi tar ledigt över jul och nyår och någon vecka in i januari, sedan måste vi på det igen. Sedan att man har någon semester i februari, säger Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Dessutom kan klubbarna behöva ta hänsyn till gruppspelet i svenska cupen, som inleds 9–10 mars. Både Rosengård och Häcken behöver dock vinna en kvalmatch för att nå dit.

— Det kommer att bli stökigt för oss, men vi har vetat om det länge. Vi har en plan, men vi vill inte ta ut något i förskott. Vi är inte i gruppspel i Champions League än, säger Therese Sjögran.

Rosengårds sportchef Therese Sjögran. Arkivbild.

Men förutsättningarna är goda för såväl Malmöklubben som Häcken inför onsdagens returer i den sista kvalomgången. Rosengård har med sig en 2–1-ledning till mötet med serbiska Spartak Subotica på Malmö IP. Häcken åker till Nederländerna för bortamatch mot Twente – första mötet på Hisingen slutade 2–2.

"Glömma så fort vi kan"

Häcken – som får klara sig utan skadade landslagsstjärnan Elin Rubensson – toppar damallsvenskan med tre matcher kvar att spela, men för det regerande mästarlaget Rosengård är ligasäsongen en gigantisk besvikelse. Laget ligger sjua och kommer att inkassera sin sämsta ligaplacering någonsin.

TT: Vad skulle ett gruppspel i Champions League betyder för er denna säsong?

— Allt. Om vi kan ta oss till ett gruppspel kan vi ändå ha det med oss när vi går in 2024. För den här säsongen i ligan vill vi ju glömma så fort vi bara kan, säger Therese Sjögran.

Något gruppspel i Champions League är inte aktuellt för Rosengård nästa säsong – laget kan inte nå topp tre i damallsvenskan i år.

TT
/
/
Jul
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!