Svenska fotbollförbundets ordföranden Fredrik Reinfeldt.
Svenska fotbollförbundets ordföranden Fredrik Reinfeldt. - Foto: Wiktor Nummelin/TT

Reinfeldt: "Vi har svenska supportrar som offer"

Två svenskar sköts ihjäl i ett misstänkt terrordåd i Bryssel kort före avspark i EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige. Trots det startade matchen – men i paus togs beslutet att bryta den.


— Det är med tungt hjärta som vi nu konstaterar att den fotboll vi älskar nu har drabbats av ett svårt attentat här i Bryssel i kväll och vi har svenska supportrar som offer. Det är vad vi vet, säger Reinfeldt till svenska medier på plats i Bryssel.

Reinfeldt säger att han strax efter matchstart fick veta att det hade hänt "allvarliga saker på stan". På frågan om att det var rätt beslut att fullfölja den första halvleken i stället för att avbryta direkt säger han:

— Vi var tvungna att avvakta mer information. Jag tror att alla förstår att det som händer är att man måste samla sig och ta reda på vad som egentligen har hänt. Vem var det riktat mot?

Attentat

Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet sade under första halvlek att man har kallats till möte med bland annat belgisk polis och arrangörer.

— Vi har nåtts av uppgifter av någon form av attentat och kallats till ett möte med belgisk polis och arrangörer på plats här. Man konstaterar att vi har tre personer skjutna någonstans i centrala Bryssel, sade Fredman.

Första halvleken spelades klart men i paus kom beskedet att matchen inte återupptas.

Viaplay avslutade tv-sändningen och evakuerade då belgisk polis bett dem att lämna tv-området på arenan.

Martin Fredman, har kommit med en uppmaning till de svenska fansen som är på plats på Kung Baudouin-stadion:

— Stanna kvar på era platser. Just nu säger belgisk polis att detta är den säkraste platsen vi kan vara på. Vi följer händelseutvecklingen och återkommer till er med mer information.

"Ta hand om varandra"

Supporterföreningen Camp Sweden skriver på X, tidigare Twitter:

“Vi uppmanar alla svenskar på plats i Belgien att följa de restriktioner som ges av säkerhetspersonalen på arenan. När vi får någon ytterligare information kommer vi självklart att dela den här. Ta hand om varandra!”

I ett uttalande skriver Uefa:

"Efter ett misstänkt terrordåd i Bryssel den här kvällen har det beslutats, efter dialog med båda lagen och den lokala polismyndigheten, att EM-kvalmatchen mellan Belgien och Sverige är bruten. Ytterligare kommentarer kommer att ges i sinom tid."

Landslaget visste inget om dådet när matchen började.

Två personer dödades och minst en person skadades när en man öppnade eld med automatvapen i närheten av ett torg i stadsdelen Molenbeek.

Ställningen var 1–1 när matchen bröts.

Rättad version: Felaktig uppgift om att Fredrik Reinfeldt eskorterades bort från läktaren borttagen i första meningen i brödtexten.

TT
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!