Gais jublar efter ledningsmålet.
Gais jublar efter ledningsmålet. - Foto: Mikael Fritzon/TT

Gais galna glädje – tillbaka i allsvenskan

2012 åkte Gais ur allsvenskan. 2024 är de tillbaka. Det står klart efter 2–0-segern borta mot Jönköpings Södra.


"Gais is going up."

Ramsan har dånat bland Gais-supportrar under en lång tid och blivit till en symbol för klubbens uppsving. Nu har budskapet också blivit ett faktum.

Gais slutar tvåa i superettan och tar steget upp till allsvenskan.

Borta mot Jönköpings Södra var förutsättningarna tydliga. Seger och avancemanget skulle vara klart. Oavgjort och det skulle i praktiken vara klart. Förlust och det skulle avgöras i den sista omgången.

Och det började bra för Gais. Gästerna lyfte in en hörna som Axel Norén, efter en tilltrasslad situation, kunde stöta in. 1–0 och en drömstart redan efter fem minuter.

Gais förde spelet under stora delar av matchen och hade bud på mer. På tilläggstid dundrade sedan Gustav Lundgren in 2–0, vilket blev slutresultatet.

Efteråt var glädjen stor i den anrika Göteborgsklubben som hade ett stort bortafölje på plats i Jönköping.

För Gais blir det första gången i allsvenskan sedan säsongen 2012 då laget slutade sist och trillade ut. Efter nio raka säsonger i superettan degraderades sedan klubben och spelade i division 1 säsongen 2022. Men sedan dess har det blivit två raka uppflyttningar och nästa år spelar alltså Gais återigen i allsvenskan.

Västerås har sedan tidigare säkrat förstaplatsen och uppflyttningen. Vilket lag som säkrar en kvalplats, Utsikten eller Öster, avgörs i den sista omgången på lördag nästa vecka.

Gais hade ett stort bortafölje med sig till Jönköping.
TT
/
/
Senaste nytt

Tomasson: "Jag vill underhålla fansen"

Poromaa sjuk – har åkt hem till Sverige

Svenska skidstjärnan William Poromaa har blivit sjuk och missar helgens världscuptävlingar i Lahtis i Finland.

Tomasson: "Jag vill underhålla fansen"

Jon Dahl Tomasson ser fram emot att skapa ett offensivt svenskt landslag. SvFF har varit väldigt tydliga från början. Min uppgift är att skapa en nationell identitet. Ett offensivt spelsätt, säger han.

Det här är herrlandslagets nye förbundskapten

Jon Dahl Tomasson är herrlandslagets nye förbundskapten i fotboll. Vem är 47-åringen? Och vad har han åstadkommit under spelar- och tränarkarriären? Här är det viktigaste du bör veta om dansken.

Positiva besked om Kristoffer Olsson: "Han är stabil"

1 timme sedan
FC Midtjyllands assisterande tränare, Arne Sandstö, har i en intervju med norska NTB uttalat sig om den svenska fotbollsstjärnan Kristoffer Olssons tillstånd.

Elangas Tomasson-hyllning: Starten på något stort

1 timme sedan
Förbundets val av Jon Dahl Tomasson som Sveriges nye förbundskapten gillas av Anthony Elanga. Jag tror att alla i den offensiva delen av planen slickar sig om munnen, säger Nottingham Forest-anfallaren.